Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson vann masstarten i Les Rousses. Hennes fjärde världscupseger i karriären. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson vann masstarten i Les Rousses överlägset

Uppdaterad
Publicerad

Frustration efter lördagens sprint.

Men på 20km masstart fick Ebba Andersson revansch och vann i storartad stil framför Kerttu Niskanen.

– Kul att åka såhär i en masstart, säger Andersson.

Efter sjukdom gjorde Ebba Andersson comeback i världscupen i fredags. Då blev det vinst i 10km fritt. Det följdes upp med ett misslyckat sprintkval på lördagen, vilket hon sa ”kändes skit”.

Men på de längre distanserna är Ebba Andersson vassare. Vilket hon visade på söndagens masstart och fick lite revansch med en rejäl seger.

– Ja men lite grann, sedan är det något helt annat från i går. Jag själv kände att det inte var fel på formen i går utan att jag inte riktigt fick till åkningen. Men i dag fick jag det så det känns jätteskönt och såklart kul att åka såhär i en masstart, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ryckte ifrån Niskanen

Trots att de länge följdes åt så drog Ebba Andersson ifrån Niskanen vid 13 kilometers-mätningen. Så med drygt fem kilometer kvar hade svenskan en lucka på över tio sekunder efter att ha plockat mycket tid i uppförsbackarna. Vid 17,2 kilometer var Niskanen nästan 20 sekunder bakom Andersson.

Avståndet växte bara hela vägen in i mål och Ebba Andersson vann klart och tog sin fjärde världscupseger i karriären.

Är det ditt bästa masstartslopp i karriären?

– Jättesvårt att rangordna, men det var ett av de bättre så jag är jättenöjd.

Två segrar i världscupcomebacken, hade du räknat med det?

– Nej det hade jag nog inte, men jag hade hoppats om att vara med högt upp. Men att det räcker hela vägen var väl mer önsketänkande. Skönt för en själv att visa att grundformen finns där, blir trygg i sig själv i planen inför VM.

”Min bästa distansplacering”

Niskanen blev tvåa, 22 sekunder bakom Andersson, och en bra bit bakom gjorde norskorna Astrid Öyres Slind upp om tredjeplatsen med Ingvild Flugstad Östberg, där den förstnämnda var snabbast och tog sin första pallplats i världscupen.

Emma Ribom och Jonna Sundling stod för fina distanslopp och kom femma respektive sexa.

– Jag är väldigt nöjd och glad. Det är min bästa distansplacering och det känns som att jag har väntat länge på att få den här fullträffen så idag är jag väldigt glad, säger Emma Ribom till SVT Sport.

KLIPP: Ebba Andersson nöjd efter segern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.