Therese Johaug var ute på en Eriksgata under den avslutande tremilen vid VM i Oberstdorf. Foto: TT

Johaug åkte 26 km solo på väg till 14:e VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug hade uppvisning då hon vann tremilen när VM i Oberstdorf avslutades för damerna. Hon åkte de sista 26 kilometerna helt ensam i en sällan skådad maktdemonstration för att vinna sitt 14:e VM-guld.

– Det är en fantastisk upplevelse. Jag åker hem med fyra guld från Oberstdorf. Jag fick ut det bästa av mig själv och klarade av pressen, inte minst den jag satt på mig själv, säger Johaug till SVT Sport.

Hon dubbelstakade på upploppet och vinkade till papp-publiken och gav till ett glädjetjut när hon åkte över mållinjen.

– Det var extra skönt att prestera på topp i dag, säger 32-åringen.

Redan innan fyra minuters åkning såg man tendenser till att Johaug skulle få lucka i det klassiska loppet. Då hade hon bara tre åkare med sig: Frida Karlsson, Ebba Andersson och Heidi Weng.

Vid 3,8 km eller efter tio minuters åkning var supernorskan loss och sedan växte bara luckan i det vykortsvackra Oberstdorf.

Vid 18 km bytte Johaug skidor. Hon var då 1.50 före Teresa Stadlober, Weng, Karlsson och Andersson.

– Det är en Johaugmarginal som visar hur överlägsen hon är. Det är utklassning, säger SVT Sports expert Anders Blomquist. 

Johaug vann med 2.34.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.