Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Andersson vann SM-guld på herrarnas 30 km masstart. Foto: Bildbyrån/SVT

Simon Andersson vann herrarnas SM-masstart efter spurtrysare

Uppdaterad
Publicerad

Doldisen Simon Andersson vann SM-guldet på tremilen efter en tuff spurtstrid. Han var precis före Karl-Johan Westberg som sin tur höll undan precis före Fredrik Andersson och Fredrik Jonsson, som blev utan medalj.

– Det känns fantastiskt. Jag har slitit länge för det här och det kom inte en dag för tidigt. Jag tränar 95 procent av tiden ihop med Karl-Johan och det var fantastiskt att det var han och jag som gjorde upp, säger 31-årge Simon Andersson efter största triumfen i karriären till SVT Sport.

Han har fått träna kontinuerligt och varit skadefri efter en del tunga år.

– Det har mest varit nerför de senaste åren, ler Simon Andersson.

I den sista tunga backen 700 meter före mål var tre åkare samlade: Karl-Johan Westberg, Fredrik Andersson och Simon Andersson – med Fredrik Jonsson som släpade.

Fredrik Anderssons kritik mot banan: ”Ett skämt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Bara stakning och en backe”

– Det blir lite av ett skämt med en sådan här bana. Det var bara stakning och en backe. Fan om det varit 30 meter till, jag kände mig stark på stadion. Jag hade lite mer i mig än en tredjeplats, säger Fredrik Andersson, lillebror till Ebba, efter sitt brons.

– Vi får ta lite revansch i morgon. Vi har ett bra lag i stafetten och går för guld, säger Piteå Elit-åkaren.

– Jag är nöjd även om man till ta det när man är med på slutet. Är det någon som ska få slå mig är det Simon. Vi tränar ihop och har ett företag ihop, säger Karl-Johan Westberg som hade ett fall i en uppförsbacke på ett av slutvarven.

Jens Burman, som valde SM-veckan före världscuptävlingen i Toblach, kastade in handduken före start eftersom han inte kände sig helt kurant att starta i loppet som var 32 km fördelat på sju varv på ett soligt Billingen som visade sig från sin bästa vintersida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.