Åkarna själva ville åka stafetten – och sedan bryta

Uppdaterad
Publicerad

Initiativet till att bara ställa upp med tre åkare och sedan bryta stafetten kom från åkarna själva.

– Det var jag som kläckte idén, säger första sträckans Fredrik Andersson till SVT Sport.

Redan i går visste lagledningen om att Olle Jonsson skulle åka hem och lämna tre åkare kvar i andralaget. Laget kunde inte ”fyllas ut” utan det krävdes åkare som ställt upp i tävlingarna i Lillehammer för att få delta.

– Det var jag som ställde frågan till ”Högan” (tränaren Anders Högberg) om hur det såg ut med ett andralag eftersom vi ändå är tre killar här. Om vi kunde ställa upp med tre killar och inte gå i mål och det var okej. När man är här vill man alltid tävla. Vi var fullt medvetna om det, säger Fredrik Andersson som var 13:e, blott 0,4 efter Fredrik Jonsson i förstalaget. De var 27 sekunder efter ledande Norge 1 – som sedan vann stafetten.

I tv-sändningen fanns de svenska tiderna med för andralaget medan de snabbt plockades bort ur Fis-appen.

”Gillar att de vill ut och köra”

Fredrik Andersson växlade över till George Ersson, som tappade stort och inte ens fanns med i tv-grafiken, för att sedan avsluta med Johan Herbert, långt från tv-bilderna.

– Det var roligt att kunna tävla. Det var jag som kläckte idén.

Alla är nöjda med upplägget, förklarar Fredrik Andersson.

– Jag gillar att de vill ut och köra. Nu fick i alla fall Fredrik Andersson göra en bra sträcka och George Ersson gjorde ett bra förstavarv (av tre), säger längdchefen Anders Byström.

Det fanns ingen tanke att försöka behålla Olle Jonsson?

– Jo, det var tanken men han ville hem och tävla och jag tycker att han tog rätt beslut, fortsäter Byström.

Jonsson blev under lördagen trea i en nationell sprint i Bruksvallarna efter Karl-Johan Westberg och säsongsdebuterande Oskar Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.