Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Christer Holund hyllar Alvar Myhlback Foto: SVT

Alvar Myhlback om hyllningarna: ”Får så mycket – vet inte om det är förtjänt längre”

Uppdaterad
Publicerad

Han krossade norske världsmästaren Hans Christer Holund.

Och lyfts fram som en juvel av Petter Northug.

16-årige Alvar Myhlback mäter sig redan med senioreliten.

– Jag får så mycket beröm hela tiden så jag vet inte om det är förtjänt längre, säger han till SVT Sport.

Talanger kommer, och går. Och Alvar Myhlback stakar sig fram i ovanligt hög hastighet med tanke på sin ålder. Han är 16 år, i vintras diskades han efter sin seger i Ski Marathon för att han var för ung. Och i somras övertygade han på rullskidor vid Blinkfestivalen i Norge.

– Han krossade mig där. Jag hade inte en chans. Jag är inte så bra på att staka, men han är enormt bra. Svenska versionen av Jakob Ingebrigtsen (friidrott) nästan. Det är helt otroligt om han fortsätter den utvecklingen. Vi behöver sådana profiler från Sverige och andra nationer för att hålla uppe intresset. Jag hejar ju på honom och hoppas att han kan härja lite i framtiden, säger norrmannen Hans Christer Holund som vann femmilen vid VM 2019. 

– Jag körde en sprint i Trysil där han krossade mig. Jag har koll på att han är fruktansvärt bra, säger Harald Östberg Amundsen som tog VM-brons i 15 kilometer i fjol.

”Inspirerande”

Alvar Myhlback tycker det är kul att få så mycket lovord.

– Jag får så mycket beröm hela tiden så jag vet inte om det är förtjänt längre. Det är inspirerande att få höra det från åkarna man ser upp till, säger Alvar Myhlback till SVT Sport.

Alvar, son till längdlandslagets vallachef Petter Myhlback, skadade sig vid Alliansloppet i Trollhättan i slutet av augusti. Men är snart helt återställd i axeln.

”Bara att göra det bästa av det”

– Jag har aldrig tidigare blivit tvungen att avstå träning på grund av någon skada, det var en ny upplevelse. Det är tråkigt när sådant händer, men det är bara att göra det bästa av det. Man får chansen att bli lite starkare i benen och jobba på andra grejer än överkroppen.

Alvar Myhlback ska främst köra för Lager 157 i långloppscupen i vinter, och satsar mot junior-VM i kanadensiska Whistler mellan januari och februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.