Södergrens kollaps: ”Längtade efter att få lägga mig i snön”

Uppdaterad
Publicerad

Meriterade längdåkaren Anders Södergren var en de som under lördagen körde Jubileumsvasan för att fira att Vasaloppet fyller 100 år.

På traditionsenliga träskidor kunde han ta sig i mål som tvåa – och föll ihop i snön.

– Fy fasen, jag har aldrig någonsin varit så trött under ett skidlopp, säger han till SVT Sport.

1922 körde 139 åkare det första Vasaloppet. 100 år senare stod lika många personer på startlinjen för att köra 90 kilometer med traditionsenlig utrustning. En av dem var OS- och VM-meriterade Anders Södergren.

På träskidor med utan vidare glid kunde han ta sig i mål efter sju timmar och sju minuter som tvåa, tio minuter efter segraren Erik Wickström. Och det var en rejält sliten Södergren som korsade mållinjen och kunde falla omkull i snön.

Vasaloppet i Dalarna

”Brutalt dåligt glid”

– Jag började slita redan vid tre-fyra mil. Jag hade brutalt dåligt glid om man jämför med Erik som jag åkte lite med där, så det var sjukt jobbigt. Jag fick diagonala mest hela loppet och det tog hårt, berättar Anders Södergren för SVT Sport några timmar efter loppet.

– Sista fyra milen var jag väl i stort sett tom på energi. Jag brukar ju sällan lägga mig i snön och vila efteråt, på sin höjd hänga lite på stavarna, men idag längtade jag efter att få lägga mig i snön.

Tappade två och en halv minut i nedförsbacke

Hur gick tankarna under loppet?

– Det vill du inte veta, säger en skrattande Södergren.

Är du nöjd med placeringen?

Det är klart att jag ville vara först, men jag hade inte en chans. I en nedförsbacke tappade jag två och en halv minut, jag diagonalade ner och han (Erik Wickström) gled. Det var inte ens nära, säger han och fortsätter:

– Men jag är jättenöjd ändå att jag slet på och tog mig i mål, med tanke på hur det kändes. Nu blir det vila och inga mer träskidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet