Foto: TT Bild och SVT

Hård: ”Snart kommer fler namn och ytterligare straff”

Uppdaterad
Publicerad

Igår diskades skidåkarna Legkov och Belov från OS i Sotji och stängdes av från OS på livstid. I snart ett år har vi väntat på att den ryska dopingkomplotten som avslöjades i Mc Larenrapporten från Wada ska resultera i avstängda idrottare.

Snart kommer ytterligare straff och fler namn. Allt annat vore otänkbart.

Straffen mot Legkov och Belov är det första resultatet från en av IOK:s två utredningar som ska följa upp McLaren-rapporten som avslöjade systematisk rysk statsstyrd doping 2011–2015.

Ytterligare straff bara en tidsfråga

IOK rår bara över de olympiska spelen. Nu är det Internationella Skidförbundets sak att döma för skidsporten utanför OS. Det är bara en tidsfråga innan Fis kommer att stänga ute åkarna från allt tävlande. Närmast en formalitet. Om IOK anser sig kunna döma så stränga straff som de gjort måste det finnas starka bevis för dopingfusk. Att Fis skulle se det på något annat sätt vore sensationellt.

Det mesta talar också för att fler idrottare snart kommer att avslöjas och bestraffas av IOK som en följd av den årslånga utredningen ledd av Denis Oswald.

1000 dopade ryssar

I juli och december ifjol kom McLaren-rapporterna som gav en inblick i den systematiska statsstyrda dopingen i Ryssland:

Över 1000 dopade idrottare; utveckling av effektivare dopingpreparat; försvårande av utomstående dopingkontroller; en antidopingbyrå som tappat ordet anti och i stället, tillsammans med dopinglaboratoriet i Moskva medverkade i komplotten. Allt förankrat på ministernivå.

Som kronan på verket – ett utstuderat dopingbedrägeri under OS i Sotji med den ryska säkerhetstjänsten i en nyckelroll.

Behövs inte positiva prov för att stänga av

Inför OS fick presumtiva ryska OS-medaljörer lämna rena urinprover som lagrades av säkerhetstjänsen. Därefter dopades idrottarna inför och under spelen. När någon dopad ryss testades byttes provet ut nattetid, via ett hål i väggen. Säkerhetstjänsten öppnade den förseglade flaskan och det positiva urinprovet byttes ut mot ren urin.

På vilka grunder IOK nu har fattat sitt beslut att så drastiskt bestraffa Legkov och Belov vet vi inte ännu. Det vi vet är att det inte finns några positiva dopingprover. Det behöver det heller inte göra för att stänga av någon för doping.

Lance Armstrong, Marion Jones och Ben Johnson (när det gäller VM 1987) är kanske idrottshistoriens mest kända dopingfall. I alla tre fallen saknades positiva dopingprover men väl starka vittnesmål och i några fall erkännanden. Det ”polisiära” inslaget i jakten på fuskare har ökat.

Turbulenta dagar väntar

Ryssarna rasar över straffen mot skidåkarna och fallen kommer alldeles säkert att prövas av skiljedomstolen CAS innan allt är avgjort.

Det kommer att bli turbulenta dagar och veckor framöver när IOK:s båda utredningar om den ryska dopingen ska presenteras. Legkov och Belov var bara början.

Att den ryska dopingskandalen nu börjar få konsekvenser känns befriande. Det har varit långa tider av utredningar och en känsla av att denna gigantiska skandal till slut skulle mynna ut i ett jaså hade så smått börjat breda ut sig.

I början av december ska IOK slutligt fatta beslut om Rysslands deltagande i OS i Pyeongchang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.