Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl tog hem totalsegern i Ski Classics. Foto: SVT

Ida Dahls revansch – tog hem totalsegern i Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Blytung dag i går. Men av det märktes inget i dag. Ida Dahl avslutade säsongen med en andraplats och vinner för första gången totalen i Ski Classics.

– Första känslan när jag kom över mållinjen var lättnad, säger hon.

Det var upplagt för en rysare. En poäng var allt som skiljde ettan Ida Dahl från tvåan Magni Smedås i kampen om långloppstiteln.

Men när Ski Classics skulle avgöras blev det aldrig särskilt spännande. Smedås körde med fästvalla, Ida Dahl gjorde det inte – ett drag som blev avgörande.

Dahl, som under gårdagen hade en ”nattsvart” upplevelse i spåret, var pånyttfödd och tog täten i den kvartett av åkare som bröt sig loss. Alla fyra stakandes utan fästvalla.  

Magni Smedås såg trött ut och hade inget att sätta emot när rycket kom. Däremot gick Astrid Öyre Slind både ikapp och ifrån och vann det 70 kilometer långa loppet i magiskt vackra nordnorge.

Första totalsegern: ”Slitit för det”

Ida Dahl slutade tvåa, men gick i mål med ett leende på läpparna.

Totalsegern är hennes första, efter andraplatsen bakom Britta Johansson Norgren 2022 och Lina Korsgren 2021.

– Det är svårt att ta in. Det har varit så tufft hela dagen i dag. Jag har verkligen slitit för det och försökt att inte tänka på den gula tröjan, säger hon.

Du är världens bästa långloppsåkare, hur känns det?

– Jag är otroligt stolt över det här och så tacksam för hela teamet och alla som gör det möjligt, det är väldigt stort. Jag är så glad verkligen, säger Ida Dahl. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.