• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sophia Laukli och Astrid Öyre Slind om den märkliga medaljsituationen Foto: TT/Bildbyrån

Astrid Öyre Slind vill ge bort sin NM-medalj till motståndaren Sophia Laukli

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikansk-norska längdskidåkaren Sophia Lauki blev tvåa i norska mästerskapet förra helgen. Men blev trots det utan medalj. Nu vill motståndaren Astrid Öyre Slind ge sitt brons till Laukli.

– Hon förtjänar den mer än mig, säger Öyre Slind till NRK.

När damernas tremil avgjordes på norska mästerskapet, NM, förra helgen tog Therese Johaug en överlägsen seger.

Tvåa blev Sophia Laukli men hon fick ingen silvermedalj. Laukli, som är bosatt i Oslo och norsk medborgare, är nämligen uppvuxen i USA, amerikansk medborgare och tävlar för USA i världscupen och andra internationella tävlingar.

Det blev istället loppets trea Magni Smedås som fick silvret och fyran Astrid Öyre Slind som tog bronset.

I regelverket står det att för tävlande med mer än ett medborgarskap ska det landet där man har permanent uppehållstillstånd räknas, enligt NRK.

”Gjorde ett mycket bättre lopp”

Efter loppet har fyran, som alltså fick bronset, Astrid Öyre Slind gått ut på sociala medier och sagt att hon vill ge sin medalj till Laukli.

– Hon gjorde ett mycket bättre lopp än mig. Hon förtjänar den mer än vad jag gör. Hon har ett norsk pass och tävlar för en norsk klubb, säger hon till NRK.

Erik Huseby, som är ansvarig för längdskidåkningen i det norska förbundet, förklarar hur reglerna funkar.

– Eftersom vi inte har något sätt att kontrollera var idrottarna har en fast bostad förlitar vi oss på FIS-licensen. Har man tävlat nationellt eller internationellt för en annan nation det senaste året kan man inte ta medalj i NM, säger Erik Huseby till NRK.

Laukli säger dock till NRK att hon inte kommer att ta emot Öyre Slinds medalj.

SE ÄVEN: Therese Johaug överlägsen i comebacken på NM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Geir Olsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.