Foto: Bildbyrån

Jonna Sundling om avhoppen från landslaget: ”Måste följa sin egen väg”

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska stjärnor har valt att lämna landslaget.

Men för Jonna Sundling var det aldrig ett alternativ.

– Landslaget har format mig till den skidåkaren jag är i dag, jag är väldigt tacksam över det, säger Sundling till SVT Sport.

Det svenska längdlandslaget har haft flera avhopp under våren då stjärntrion Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist valt att satsa på egen hand.

Jonna Sundling respekterar trions beslut.

– Jag tycker att man ska följa sin magkänsla. En idrottskarriär är inte särskilt lång och man måste följa sin väg helt enkelt, säger hon till SVT Sport.

Kan det vara en nackdel att tre framstående åkare lämnat landslaget?

– Jag ser inte det som ett hinder, vi är ett väldigt starkt lag. Det får man inte glömma. Det är ett starkt gäng även om tre väldigt meriterande åkare inte är med.

”Inte ens funderat på”

Den svenska stjärnan, som lämnade OS 2022 med ett guld, ett silver och ett brons, har själv aldrig övervägt att lämna landslaget.

– Nej, det har aldrig varit ett alternativ för mig. Jag trivs väldigt bra i landslagets verksamhet och har alltid gjort det. Landslaget har format mig till den skidåkaren jag är i dag och är väldigt tacksam över det. Så det är inget som jag ens har funderat på.

Att hon alltid ska tillhöra landslaget är dock inte givet.

– Bara för att jag här och nu inte varit inne på de tankarna så behöver inte det betyda att jag har samma inställning nästa år eller om två år.

Sundling om ”Pliggens” kritik: ”En smaksak”

I en intervju med TT tidigare i juli ansåg tidigare landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson att hela landslagsmodellen ska ses över.

– Modellen som vi har haft under en lång tid, där vi har en stor grupp som gör väldigt mycket tillsammans – det ser jag inte är framtiden. Jag tror att vi behöver hitta en ny struktur på landslagsmodellen som gör det möjlig att individanpassa uppläggen, sa han.

Sundling tycker att han har en poäng men anser också att landslaget redan nu blivit mer individanpassat.

– Det har blivit mer och mer individanpassat och man får köra lite eget upplägg. Det har jag upplevt de senaste åren.

– Men det är svårt, det där är verkligen en smaksak. I ett landslag är det många viljor och jag tror att det kan vara väldigt svårt att få ihop något så att alla får precis så som de vill ha det.

SE OCKSÅ: Här tar Jonna Sundling SM-guld efter tuff duell (26 mars 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling tog hem guldet i sprint under SM-veckan. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer