Moa Ilar diskas efter udda bilderna: ”Osportsligt uppträdande”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist gick för segern i totala sprintcupen – och behövde en topplacering.

Men hon hade varit utslagen redan i kvartsfinalen om det inte vore för lagkamraten Moa Ilar som medvetet la sig för att släppa fram Dahlqvist. En manöver som fick henne diskad ur tävlingen.

– Juryn tycker det är ett osportsligt uppträdande när man släpper förbi någon så där, Anders Byström, landslagschef till Sportexpressen.

Stor dramatik utspelade sig i kvartsfinalen. Maja Dahlqvist fick staven knäckt av en tysk åkare och försökte förgäves staka ikapp Moa Ilar som lätt kunde tagit andraplatsen och en plats i semifinalen. Då valde Ilar att sätta sig själv i andra hand.

Efter loppet stod det klart att Moa Ilar diskades på grund av sitt agerande.

– Jag vet inte vad jag ska säga. De enda reaktionerna vi fått är att folk är i tårar för att det är så fint. Det har vi tagit med oss. Men det är tråkigt att Moa inte får något resulttat. Det känns väldigt hårt tycker jag. Klart det blir uppenbart nu men jag tror det händer ofta, säger Maja Dahlqvist till SVT.

– Ska man jämföra med andra idrotter är vi inte ensamma. Hälften ser det som osportsligt hälften som sportsligt. Vi är ju ett landslag som kör för varandra.

Tar det ner glädjen?

– Snarare tvärtom. Den laginsats vi har gjort i dag är väldigt bra, jag har inte tvingat någon till någonting. Det stärkte oss som lag, säger Dahlqvist.

Dahlqvist kom senare fyra i finalen och försvarade därmed titeln i sprintcupen.

Se situationen i videon i toppen av artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.