Banan kördes sönder: ”Det är bedrövligt”

Publicerad

Banan blev snabbt uppkörd och flera åkare körde omkull i den lösa snön, ännu fler vinglade till och tappade balans och lägen. Några åkare råkade illa ut.
– Det är bedrövligt, säger hemmaåkaren Karl-Johan Westberg som bor i Falun.

Det var det internationella skidförbundet Fis och dess jury som gick in och körde över den svenska arrangören.

– Det är juryn som under dagen tagit beslutet att preparera banan på det här sättet, säger tävlingsledaren Thomas Jons och hänvisar till Fis tävlingschef Pierre Mignerey.

Westberg hade en uppgörelse med Alexander Bolsjunov, som trippade förbi svensken i en uppförsbacke i den andra kvartsfinalen.

– Han trampade på min skidspets så att jag fick ett stopp, sedan var kvartsfinalen förstörd, säger Westberg, som slutade femma och blev utslagen.

Efter målgång markerade svensken med att åka fram till Bolsjunov och göra en stoppsladd så att snön yrde över ryssen.

Här surnar Westberg till

I samma heat körde norrmannen Mattis Stenshagen snett i den lösa snön och kraschade med en reklamskylt och bröt loppet. Han haltade iväg med knäsmärtor efteråt.

– Han fick en vridning i knät och kommer att undersökas ytterligare, säger den norske landslagsläkaren Öystein Andersen.

Karl-Johan Westberg var inte bara upprörd över Bolsjunov. Han var minst lika arg på banstrukturen.

– Det är bedrövligt, banan är sönderpistad, den var perfekt i går. Vet inte vad de håller på med, säger Karl-Johan Westberg, som dagligen tränar i terrängen, om banprepareringen.

Han fick medhåll av alla som kommenterade banan.

– Banan är inte tillräckligt bra preparerad, vet inte om det är juryn eller arrangörerna som fattat det beslutet, något har ju hänt över natten, sade experten Anders Blomquist innan det var klart att juryn tagit beslutet.

Tävlingschefen: ”Vi kunde inte göra något annorlunda”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer