Björgen var nöjd med att bli tvåa i sin Vasaloppsdebut. Foto: Bildbyrån

Björgen tvåa i Vasaloppsdebuten: ”Lina klart starkare än mig”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen är den mest meriterade åkare som ställt upp i Vasaloppet. Den norska legendaren slutade tvåa efter Lina Korsgren i sin debut två veckor före sin 41-årsdag.

– Hon var klart starkare än mig, säger Björgen till SVT Sport.

Björgen, som avslutade sin landslagskarriär för tre år sedan, och Korsgren styrde loppet och efter fem mil lämnades de övriga damerna åt sitt eget öde.

– Det var roligt och länge var det en transportsträcka och jag kände mig väldigt bra när det återstod fyra mil och då fick jag och Lina en lucka, säger Björgen.

När de var själva sneglade de bakåt mot herrarna som startade 20 minuter senare, vilket skulle få en avgörande betydelse för damerna.

– När herrarna kom märkte jag att Lina hade lättare att följa och gå i rygg jämfört med mig. Det var en period där hon låg före med 12,13 sekunder. Hon hade några herrar att köra med och jag blev ensam och då blev det för tufft, beskriver Björgen avgörandet i loppet över 90 km. Den långa distansen tog ut sin rätt.

”Armarna blev slutkörda”

– Armarna blev slutkörda den sista milen, vilket inte heller var så överraskande men jag är väldigt nöjd med andraplatsen. Det var en bra debut, sammanfattar Björgen intrycken efter att ha blivit slagen med 42 sekunder av Korsgren.

Hon uppskattade det taktiska momentet som uppstod när herrarna kom ikapp.

– Det blev taktik när herrarna kom och det var med en brutal fart de kom med. Vi klarade inte av att gå med den första gruppen.

Hur var det att köra med Korsgren?

– Det var fantastiskt. Hon är duktig och man ser att hon har fartegenskaperna. Man kunde framför allt se det när herrarna kom i kapp. Hon var klart starkare än mig på slutet och det var imponerande att se men det var roligt att få prova på, säger Björgen.

Får vi se dig nästa år?

– Vi får se. Jag behöver en vecka för att utvärdera det här loppet sedan får vi se.

Till resultaten:

Fakta Marit Björgen

Född: 21 mars 1980

Meriter: Åtta OS-guld, 18 VM-guld, 114 individuella vinster i världscupen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.