Björgen hyllar Ebba: ”Kände nästan inte igen henne”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson tog en pallplats direkt i världscuppremiären förra helgen. Nu hyllas hon av den pensionerade skiddrottningen Marit Björgen.
– Det var väldigt imponerande. Jag kände nästan inte igen henne, säger hon till SVT Sport.

Efter en makalös karriär la den norska skiddrottningen Marit Björgen skidorna på hyllan i våras, efter bland annat åtta OS-guld och 18 VM-guld.

Således finns hon inte med i några startlistor under helgens minitour i Lillehammer, men på plats är hon ändå.

– Det går fint. Det är kul att möta allt folk igen och vara i den här miljon, säger Björgen till SVT Sport.

De svenska damerna har startat säsongen starkt och har tagit sex pallplatser av nio möjliga. En framfart som inte gått Björgen förbi.

– Det är väldigt kul att följa Sverige. Det har ju varit väldigt bra prestationer. De har en stor bredd och ett ungt lag och jag gläder mig, inte minst i går med två svenskor på pallen.

”Kände nästan inte henne”

I premiären på 10 kilometer klassiskt i Ruka förra helgen tog 21-åriga Ebba Andersson en meriterande tredjeplats. Björgen erkänner att hon förvånades över svenskans insats.

– Det var imponerande och lite överraskande med tanke på att det var klassiskt, skejt är ju det hon varit bäst i. Hon gick taktiskt bra, jag kände nästan inte igen henne. Hon har verkligen tagit ett steg i sommar och i höst.

Efter två års avstängning är Therese Johaug tillbaka i spåren, och hon vann förra helgens premiärlopp. Björgen gläds med sin vän och före detta landslagskamrat.

– Det är väldigt härligt att se Therese tillbaka. Det har varit två tuffa år eftersom jag har tävlat och hon har varit hemma. Jag har försökt stötta henne så gott jag kan.

Vem blir årets skiddrottning?

– Jag tror nog Therese kan leverera en väldigt bra säsong, men det blir spännande att se vem som lyckas bäst i VM. Men jag tycker det har varit väldigt kul och spännande med det svenska laget. Jag tror det är viktigt att det blir jämna och tuffa dueller i toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer