Marin Björgen (till höger) kramar om Therese Johaug efter 30 km vid VM i Falun förra året. Foto: Bildbyrån.

Björgen: ”Man blir ju lite paranoid”

Uppdaterad
Publicerad

Att skidstjärnan Therese Johaug åkte fast för dopning efter att ha använt en salva på läpparna mot brännskador har fått de norska landslagskollegorna att vara extra försiktiga med alla former av hälsopreparat.

– Man blir ju lite paranoid, för jag törs knappt smörja in rumpan på Marius, säger Marit Björgen om sin tio månader gamla son.

Björgen säger till NTB att det som är skrämmande är att det som hände Johaug, som fick en salva innehållande en anabol steroid av landslagsläkaren, hade kunnat hända henne.

– Jag har ju aldrig några garantier för att det inte kan hända mig. Jag har varit med i det här i 20 år och litar på hälsoteamet runt om mig. Men människor kan göra fel.

Marit Björgen tävlade inte förra säsongen då hon var gravid och födde sin son. Hon berättar för VG att hon dopningstestades under det pågående landslagslägret i Val Senales i Italien för några dagar sedan och att det dessförinnan var sju månader sedan hon fick en påhälsning av en dopningstestare.

Björgen vill även träna med Johaug trots att denna är avstängd från landslaget och tävlingar i två månader eller tills dom faller.

– Om jag får lov att göra det, så kommer jag att träna med henne, säger Björgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.