Visa alla (2)

Blomquist: ”Skulle inte kännas bra att vinna – och jag skulle hata att förlora”

Publicerad

Vasaloppet 1988 blev historiskt. För första, och hittills enda gången, blev det två vinnare. Bröderna Örjan och Anders Blomquist korsade mållinjen tillsammans – med kranskullan Karin Värnlund hissad mellan sig.
– Det är nog första gången i mitt liv som jag känt att ”jag blir inte lycklig om jag vinner den här sprutstriden”, berättar Anders Blomquist i serien ”Hårds historier”.

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som sätts i nytt ljus.

I serien ”Hårds historier” blickar Anders Blomquist nu tillbaka på den historiska segern i Vasaloppet för 30 år sedan.

1988 hade Örjan Blomquist hunnit bli 30 år, Anders 27. Många trodde att de aldrig skulle lyckas vinna ett Vasalopp. Tre år i rad hade någon av dem kommit tvåa, slagen i spurten.

– Inombords hade jag landat i det här, det var inte säkert att det var det här året – men jag visste att jag hade precis alla verktyg som jag kunde skaffa mig för att vara med och slåss om segern, berättar Anders Blomquist.

Norrmannen Oddvar Brå kom loss själv en bit in i loppet – då inledde bröderna Blomquist en gemensam jakt.

– Vi kollade på varandra, några hundra meter till så har vi honom. ”Nu stöter vi”, och så flinade vi lite till varandra.

När bröderna insåg att de lyckats skaka av sig konkurrenterna började tankarna snurra.

– Det är nog första gången i mitt liv som jag känt att ”jag blir inte lycklig om jag vinner den här sprutstriden”, säger Anders Blomquist.

– För den känslan hos mig uppväger inte det som jag vet förstår skulle hända hos Örjan. Det skulle inte kännas bra att vinna den spurtstriden, och jag skulle hata att förlora den. Så då känns det så självklart att vi gör det här tillsammans. Jag frågar Örjan ”ska vi dela?”. Och så ser jag hans känsla, han har inte velat ställa den här frågan, axlarna sjunker ned och så ler han bara. Långt inne så känns det väldigt bra.

Örjan lever ju inte längre, han gick ju bort några år senare. I det perspektivet, hur ser du på det här idag?

– Jag är väldigt, väldigt glad och tacksam att vi gjorde som vi gjorde. En så fin person som jag tycker så mycket om, vi har så mycket annat som knyter oss samman som bröder, men just att vi gjorde den här saken som betydde så mycket för oss två på det sättet.

”Hårds historier”

Visa

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som sätts i nytt ljus. Dokumentärt men personligt signerat Jacob Hård. En programserie producerad för SVT Play. 8 december släpps de fem första avsnitten:

Brödrabragden
Flera gånger hade bröderna Blomquist varit med i toppstriden i Vasaloppet men ingen av dem hade nått fram till seger. 1988 bjöd på ett svårvallat före. Gamle världsmästaren Thomas Magnusson var en del i teamet kring Lidingö-bröderna och han gjorde en vallning som krävde en speciell taktik. Den lyckades perfekt.

Östtysken faller
Många har sett bilderna när Anders Gärderud spurtar mot OS-guld på världsrekordtid i Montreal 1976. Färre känner nog till den slingriga resan dit. Underbarnet som satte juniorvärldsrekord när han utklassningsvann junior-EM. Som misslyckades i flera mästerskap i rad och fick förlorarstämpel. Som inspirerades av det finska löparundret – bestämde sig – och blev bäst i världen.

Mondos magiska final
Det var en häpnadsväckande kväll på den Olympiska stadion i Berlin då en talangfull tonåring flög över höjd efter höjd. 18-årige Armand Duplantis var ostoppbar i historiens bästa mästerskapsfinal i stavhopp.

Skandalen i Lahtis
VM i Lahtis 2001 var tänkt att bli en folkfest och en styrkedemonstration av de finländska skidåkarna. Det som rullades upp för hemmapubliken var i stället skidsportens dittills största dopingskandal. Ett skidlandslag raderade ut sig självt och konsekvenserna blev djupgående.

Bolt – den störste
När Usain Bolt sprang hem dubbla OS-guld i Peking 2008 tog han världen med storm. Det blev starten på en tio år lång period där sprintern från Jamaica fullständigt dominerade den internationella friidrotten. Han flyttade världsrekorden på 100 och 200 meter till nivåer få trodde var möjliga. Han vann fler titlar än någon annan. Med sin resliga figur och sitt avspända, lekfulla sätt blev han det perfekta affischnamnet, välkänd också utanför idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer