Arkivbild. Alexander Bolshunov. Foto: TT

Bolsjunov överlägsen i masstarten

Alexander Bolsjunov – storfavoriten inför herrarnas masstart på 15 km gjorde ingen besviken.

Ryssen tog ett grepp om loppet på tredje varvet, åkte först i mål och knep sin första seger i årets Tour de Ski.

– Han är den klart bäste skidåkaren av alla som är på plats. Otroligt imponerande åkning av Bolsjunov, säger Anders Blomqvist i Vinterstudion.

Precis som i damernas lopp tidigare i dag var det en tät klunga långt in loppet i herrarnas masstart på 15 km i Tour de Ski.

Men på det tredje varvet skulle det smälla till.

Tour de Ski

– Titta hur han går, det är helt enormt, säger Blomqvist i Vinterstudion.

Det var ryssen Alexander Bolsjunov som gjorde ett ordentligt ryck och vann på tiden 34:09.8 – 23 sekunder före Dario Cologna och 25 sekunder före ryssen Ivan Yakimushkin.

Ryssarna kraschade

Det blev en dramatisk avslutning på loppet. Ryssarna Jevgenij Belov och Aleksej Tjervotkin åkte in i varandra precis innan upploppet och kraschade.

– Tjervotkin säger nog inte så snälla saker till Belov där strax efter målgången, säger Jacob Hård i sändningen.

Tjervotkin bedömdes ha gjort fel efter loppet och diskades. Men ryssen inväntar ett officiellt beslut.

Oskar Svensson slutade sexa

Svensken Oskar Svensson stod för ett superlopp. Svensson, som redan i inledningen av masstarten var med i täten, gjorde ett ryck på sista varvet och gick till slut in i mål som sexa – bäste svensk i dag och går ut som trea i morgondagens jaktstart.

– Jag är otroligt nöjd med loppet. Det är nära att jag kommer ikapp den främre klungan men det var tungt sista biten. Det är tufft i den sista rejäla backen. Där är det extremt jobbigt, säger Svensson.

– Det är det bästa han gjort i distans, riktigt, riktigt bra gjort, säger SVT:s experten Johanna Ojala.

Calle Halfvarsson, som blev näst bäste svensk, slutade på en 21:a plats och Wiliiam Poromaa tog sig i mål på en 23:e plats.

KLIPP: Se när ryssarna kolliderade och kraschade i herrarnas masstart på 15 km (2 jan)