Britta Johansson Norgren avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Långloppsåkaren Britta Johansson Norgren meddelar i dag att hon avslutar karriären.

Morgondagens lopp i Finland blir därmed hennes sista.

– Jag har bestämt att detta blir min sista tävling, allting har sitt slut och det är dags att lägga tid på andra saker än sig själv och skidorna, säger Johansson Norgren i Vasapodden.

I onsdags gick Lina Korsgren ut med att hon avslutar karriären efter morgondagens lopp.

Men hon blir därmed inte den enda stjärnan som tar avsked från den stora scenen efter Ylläs-Levi imorgon.

– Jag har fått väldigt mycket frågor om det (att sluta), jag tror det är många som förstått men jag har inte velat att mitt fokus ska vara på att det är sista utan vill ha fokus på att prestera hela vägen in och sen får det vara klart, säger Britta Johansson Norgren.

Chans på en sjätte totalseger

Lager 157 Ski Team-åkaren Britta Johansson Norgren är Sveriges största långloppsåkare genom tiderna. Inför morgondagens lopp har hon 24 segrar i Ski Classics – och fem totalsegrar.

39-åringen har i morgon chansen att ta sin sjätte totalseger då hon just nu leder cupen med 97 poäng före Ramuddens Ida Dahl.

– Förra året ville jag inte sluta när det gick så dåligt. Jag kände att kan jag komma tillbaka och visa att jag hängde med så skulle det vara ett bra tillfälle att sluta när jag fortfarande åker bra, fortsätter Johansson Norgren.

Under sin karriär har Johansson Norgren vunnit Vasaloppet två gånger. Hon har även vunnit det klassiska loppet Marcialonga tre gånger.

I februari i år tog Johansson Norgren sin femte seger i Tjejvasan – och åkte dessutom på den snabbaste tiden någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.