Foto: TT Nyhetsbyrån

Brons till Johan Olsson efter ursinnig spurt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson spurtade med sina sista krafter till sig ett brons efter en ursinnig avslutning av femmilen i snökaoset i Falun. Läget såg hopplöst ut men de allra sista meterna fick Olsson förbi skidspetsen före ryske Vylegsjanin och bronset var ett faktum.
– Han krigar sig till ett brons, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Petter Northug tog guldet efter en imponerande slutspurt där han klämde sig in mellan Lukas Bauer och Maxim Vylegsjanin på upploppet. Tjecken Bauer höll undan in i mål för ett silver medan Olsson alltså fick bronset före Vylegsjanin.

– Jag var inställd på guld. Jag ville vinna och det kommer ta ett tag innan jag är nöjd med bronset, säger Johan Olsson till SVT Sport.

Svensken medger dock att brons var det bästa som kunde ske med tanke på förutsättningarna ute i spåret och hur det såg ut på upploppet sen.

– Det gick fruktansvärt tungt. Jag försökte dra tidigt men insåg snabbt att det var lönlöst. Det var bara att avvakta och lägga sig längre bak. Man får anpassa sig efter förutsättningarna. På upploppet var jag inställd på en fjärdeplats men jag hade lite tur att Vylegsjanin fick några felskär, säger Olsson.

De andra svenskarna var också bra med i loppet. Daniel Richardsson slutade nia, Anders Södergren 15:e, Calle Halfvarsson 24:a och Lars Nelson 25:a.

Snö, snö och snö

Snömängderna i Falun gjorde det svårt att rycka ifrån men några åkare, bland annat Johan Olsson och Anders Södergren, gjorde något försök. Klungan hade dock inga större problem hinna i kapp vid något tillfälle och ju längre in i loppet åkarna kom, desto mer tydligt blev det att väldigt många åkare tillsammans skulle följas åt under hela loppet.

– Det är det värsta jag varit med om, säger Sveriges vallachef Urban Nilsson.

Femmilen började som brukligt som femmilslopp brukar göra. Att klungan åker tillsammans och avvaktar. Det skulle så göra i cirka milen också innan Johan Olsson började piska upp tempot. Efter en mil hade Olsson en lucka och konkurrenterna började få svårt hänga med.

– Ojoj, nu är det oro i fältet. Nu är det tunga klassiska åkare som kämpar det de har där för att nå i fatt, säger Jacob Hård.

Olssons ryck skulle dock bli kortfattat och strax var klungan samlad igen.

Det har talats mycket om vädret i Falun och i dag var det inget undantag. Snö började falla tyngre och tyngre ju längre in i loppet åkarna kom och arrangören fick problem att hålla efter i spåren.

– Det här är för dåligt, det är tyvärr förhållanden som inte är värdigt ett mästerskap, säger Anders Blomquist.

Funktionärer sprang med spadar och skottade längs spåren och det blev svårkört för åkarna. Inte förrän på den sista en och en halv milen vågade åkarna satsa och köra för guldet, och då genom Anders Södergren. Rycket vara dock bara cirka fem kilometer och sedan var klungan i kapp svensken. Efter Södergrens ryck blev det allt mer klart att loppet skulle avgöras på upploppet mellan väldigt många åkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet