Burman avslutade säsongen på pallen: ”Inspirerad av Oskar Svensson”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman blev bara bättre och bättre under säsongen och avslutade med att för första gången ta sig upp på pallen i världscupen. En närmast perfekt avslutning och ett bra avstamp mot OS i Peking nästa år.

– Jag har blivit inspirerad av Oskar Svensson, säger Burman till SVT Sport.

Burman och övriga landslagskamrater har precis landat på Östersunds flygplats efter att ha eskorterats av försvarsmaktens Jas-plan den sista biten. En annorlunda världscupsäsong under det mörka coronamolnet har gått i mål, en liten bragd i sig.

Burman har haft långvariga ryggproblem och gjorde inte säsongsdebut i världscupen förrän i slutet av januari. Sedan har resultaten stegrats i takt med Jas-planen.  

– Min form har blivit bättre och bättre. Jag har tagit steg och utvecklats helg till helg och det är inspirerande att man kan ta kliv på så kort tid, säger Burman och pekar på den viktigaste anledningen till att formtoppen kom i säsongens elfte timme.

Världsklass i de sista tävlingarna

På den tredje stafettsträckan över 10 km fritt i VM i Oberstdorf hade Burman näst snabbaste tid, endast slagen av den norske världsmästaren på 15 km fritt, Hans Christer Holund, med fyra sekunder. I den avslutande femmilen var Burman med i tätklungan i 47 km innan han slutade på en meriterande femteplats (där förste man i mål Johannes Hösflot Kläbo diskades). I går blev han trea i femmilen i världsscupavslutningen i Engadin efter Simen Hegstad Krüger och Holund. De tre tävlingarna avslutade Burmans säsong på den stora scenen.

– Det ger mersmak och nu vill man klättra högre upp på den där pallen. Det visar att det är möjligt att vara där uppe bara det fungerar och att den träning man har gjort har gett resultat, säger Burman.

Nu vet han att bara ryggen håller så kommer resultaten.

”Till OS får jag sikta högre”

– Nu hoppas jag att ryggen håller och att jag får ha en skadefri kropp. Utan det så fungerar det inte. Allt måste hållas i schack, säger Burman som stärkt upp den med rehab.

Det återstår en månad av tävlingar på nationell nivå innan det blir en kort vila innan han börja träna för nästa säsong i maj.

– Till OS får jag sikta högre. Det är nästan så att man längtar till nästa säsong redan nu, säger en sugen Burman.

Burmans pallplats i Schweiz var den första svenske herråkaren på pallen i ett distanslopp sedan Calle Halfvarsson i november 2018. Annars har det mest varit svarta rubriker kring de svenska herråkarna innan Oskar Svensson tände ett ljus i samband med Tour de Ski strax efter nyår när hans första världscupseger kom, det i sprint. Svenssons framgångar hade inte bara betydelse för honom själv. 

– Vi inspireras av varandra och framför allt av att Oskar fått kliva upp på pallen tre gånger och vunnit två av dem. Jag har själv blivit inspirerad och vill visa att det är möjligt. Vi drar med varandra åt samma håll och det ger en positiv känsla, säger Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.