Calle Halfvarsson Foto: Bildbyrån

Calle Halfvarsson: ”Det går inte att leva på den lönen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de svenska längskidåkarna har vägrat att skriva på avtalen med förbundet.

Anledningen har varit de ekonomiska aspekterna.

– Det går inte att leva på den lönen, säger Calle Halfvarsson till SVT.

Förra veckan presenterades längdlandslaget inför kommande säsong. Men fortfarande är det flera åkare som ännu inte skrivit på åkaravtalen som det svenska skidförbundet erbjudit. Anledningen till att åkarna och förbundet inte kommit överens är de ekonomiska aspekterna.

– Det första avtalet var mer eller mindre väldigt låst till bara landslagets sponsorer. Vi har väl inte riktigt varit nöjda med bidraget, vår så kallade lön, med tanke på hur mycket åtaganden vi haft till landslagets sponsorer, säger Calle Halfvarsson till SVT.

33-åringen berättar att det är svårt för åkarna att gå runt på bara det ekonomiska bidraget från landslaget.

– Vi syns ju i TV-rutan mer eller mindre varje helg under hela vintern och gör reklam för landslagets sponsorer. Men sen har vi mycket tid hemma också och många har egna sponsorer. Då krävs det att man hittar någon balans där att vi inte bara kan vara låsta till landslagets sponsorer. Då måste man ha bättre lön från landslaget, säger han och fortsätter:

– Det vore en sak om vi hade otroligt bra betalt från landslaget och att man hade kunnat leva på den lönen. Men som det är nu går det inte att leva på den lönen. Då ska man leva ett väldigt speciellt liv om man ska klara sig bara på bidraget från landslaget. Därför krävs det att man har egna sponsorer vid sidan av, och då tycker inte vi att man kan låsa upp det till landslagets sponsorer.

Närmar sig lösning

Nu verkar det dock som att de båda parterna närmar sig en lösning – och att åkarna har fått igenom delar av sina ändringar.

– Det är lite saker vi har velat ändra som vi inte tyckte var rätt i avtalet.  Vi har fått igenom några ändringar. Allt går väl inte få igenom som man önskar men vi får väl mötas någonstans halvvägs.

Exakt när ett avtal kan skrivas är inte klart.

– Vi är väl närmare en påskrift nu. Det ser lite bättre ut tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.