Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Kalla har ryggproblem – påbörjat rehab Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Charlotte Kalla har ryggproblem – påbörjat rehab

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla, 33, har drabbats ryggproblem, det skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande. Det var under uppvärmningen i Falun som det högg det till i ryggen på Kalla – som nu påbörjat ett rehab-program.

– Vi tolkar det som att det ska vara åt det muskulära hållet, säger Per ”Pliggen” Andersson, medicinskt ansvarig för längdlandslaget, till SVT Sport.

Det var under uppvärmningen inför lördagens lopp i Falun som Charlotte Kalla fick en känning i ryggen – men Kalla tävlade ändå och slutade på en 48:e plats.

–  Efter tävlingen kände hon att det blev sämre och att hon var ordentligt stel. Sen fick hon mer smärtor på kvällen och framför allt dagen efter, säger Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport och fortsätter. 

– Vi tolkar det som att det ska vara åt det muskulära hållet.

”Ingen allvarlig skada”

Men hur länge Kalla blir borta kan inte Per Andersson svara på i nuläget.

– Det beror på hur det utvecklar sig de närmsta dagarna, men det är ingen jätteallvarlig skada. Utan vi hoppas ju att det här ska läka snabbt och att Charlotte snart kan träna för fullt. Men det är svårt att göra den bedömningen så här nära inpå och vi får se hur symptomen utvecklar sig de närmsta dagarna.

Efter helgen i Falun kunde SVT Sport rapportera om att landslagsledningen startar en utredning kring Charlotte Kallas svaga resultat i Falun.

– Hon hade en prestation som var väldigt långt under vad man kan förvänta sig. Det är klart vi blir observanta på det och då måste man ju titta på om det finna några medicinska orsaker till det.

”Kan definitivt spela in”

Kan det ha varit ryggkänningen som var anledningen till 48:e platsen i Falun?

–  Ja, det kan definitivt spela in i hennes prestationssänkning. Samtligt så är det en väldigt speciell säsong för Charlotte och vi måste vara ödmjuka inför att det kan vara olika faktorer som spelar in. Det viktiga nu är att vi har den här täta uppföljningen på henne och följer henne noggrant.

Kalla själv säger att hon kommer göra sitt yttersta för att komma tillbaka så snabbt som möjligt.

– Men jag är också inställd på att ha tålamod och följa rehab-programmet till punkt och pricka utan att förivra mig, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

”Får visa tålamod”

Nu är det osäkert om Kalla kommer att finnas med i VM-truppen.

– Vi får liksom Charlotte visa på tålamod och se vart detta tar vägen. Vi följer utvecklingen och har en tät och öppen dialog. Ryggsmärta är konkret och kan förhoppningsvis åtgärdas. Jag hoppas på en snabb och bra läkning så att Charlotte kan komma till start till SM i Borås, säger Charlotte Kallas tränare, Magnus Ingesson.

KLIPP: Kalla om skräckbilderna: ”Läskigt” (28/1)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Kalla om skräckbilderna:”Läskigt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer