Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotte Kalla om att tävla igen: ”Inga optimala förberedelser” Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla tävlar igen – kör Stafettvasan

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla är tillbaka i skidspåren.

Hon kommer att köra förstasträckan på Stafettvasan 1 mars.

– Jag hoppas på att bli trött men att jag inte klappar igenom totalt, säger Kalla till SVT Sport.

Charlotte Kalla la skidorna på hyllan 2022 efter en lång karriär med flera OS- och VM-medaljer.

Sedan dess har hon inte deltagit i något skidlopp.

Men om en månad är det dags då Kalla kör förstasträckan över 24 kilometer i Stafettvasan, som är en del i Vasaloppsveckan.

– Svinkul att det blir stafett som var min absoluta favorit under karriären. Det är långt men också möjligt. Det ska blir härligt att åka tillsammans med en massa annat folk, säger hon.

Tränar med sonen

Kalla tränar en hel del skejtåkning med sonen Alvin med i en skidvagn. När det gäller klassisk åkning har träningen varit mer sporadisk.

– Hade det varit en skejtklass hade jag nog varit starkare än många andra men klassiskt har det inte blivit jättemycket i år. Det är lite svårt att hitta tid att dra ut helt ensam utan min son i spåret.

Att staka var aldrig något alternativ.

– Nej, absolut inte. Jag kommer att köra med fäste. Jag är inte nog stark att staka i 24 kilometer.

Den som hoppas få se Kalla delta i lopp regelbundet framöver blir besviken.

– Nej, det kommer ni inte göra. Inte i skidspåret och inte någon annanstans heller tror jag. Men det är lite speciellt att ha ett mål att sikta på och lite enklare att hitta tiden till träning. Jag hoppas att jag och de andra i laget kan inspirera andra att ge utrymme till träning i vardagen.

Vinterprofiler i laget

I laget finns även aktiva idrottarna Walter Wallberg (puckelpist) och Jesper Tjäder (freeski) samt tidigare alpinisterna Hans Olsson och Maria Pietilä Holmner.

– Jag är grymt tacksam att Walter och Jesper som är mitt i karriären och tävlingssäsongen har lust att ta sig an utmaningen, säger Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.