Dahlqvist försöker smälta drömpremiären: ”Fattade inte riktigt att det var finalen”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska längdlandslaget har fått en kanonstart på världscupsäsongen – totalt blev det fem pallplatser under premiären i Ruka förra helgen. En av de som imponerade stort var Maja Dahlqvist som blev tvåa i sprinten. En del i framgången: Under hela sommaren har 24-åringen fått träna med de allra bästa.

När vi träffar Maja Dahlqvist i Lillehammer inför helgens minitour har hon fortfarande inte riktigt tagit in att hon faktiskt inledde säsongen på pallen.

”När kommer dom?”

–  Jag tyckte det var jättekonstigt, jag fattade inte riktigt att det var finalen. ”När kommer dom?”. Jag var beredd på att det skulle komma folk från alla håll på upploppet. Nej, det var sjukt, säger hon till SVT Sport.

Maja Dahlqvist tillhör laget som är precis under landslaget, i träningsgruppen ingår de åkare som är på gränsen att ta klivet upp till A-landslaget.

Under försäsongen har Dahlqvists grupp varit med på alla landslagets läger och samlingar, dessutom delar de tränare.

”Har man hängt med där så får man bra kvitton”

– Det har varit jättebra att träna med de som är allra bäst, det har bara varit posivit. De är så sjukt bra, har man hängt med där så får man bra kvitton. Och de har delat med sig av det de är bra på.

2014 var Maja Dahlqvist en del i det svenska lag som vann stafettguld under junior-VM i Val di Fiemme. 2016 och 2017 vann hon brons i sprinten på U23-VM. Och strax före OS i Pyeongchang klev hon upp på världscuppallen för allra första gången när hon knep andraplatsen i Dresdens fristilssprint. Samma helg vann hon också teamsprinten tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

Men trots det fick hon inte chansen på OS – därför lockar kanske VM i Seefeld nu lite extra.

– Jag vill ju åka VM. Man får väl åka snabbt på de skejtsprintar som är nu innan VM, det antar jag är grejen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.