Dåliga skidor stoppade Frida Karlssons plan på att spräcka fältet. Hon slutade fyra, vilket var en besvikelse. Foto: TT

Dåliga skidor stoppade Frida Karlssons plan

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson åkte offensivt men fick nöja sig med en fjärdeplats på etappen där det var tänkt att hon skulle ta över täten i Tour de Ski. Hon åkte på sämre skidor än de övriga.

– Jag tog ett felaktigt beslut, säger Karlsson till SVT Sport.

Det är omvända världar för Frida Karlsson. Igår tog hon en pallplats i en världscupsprint för första gången. I dag väntade favoritdistansen 10 km klassiskt. Där försvann pallplatsen strax före målet och hon slutade fyra. Gårdagens leende förbyttes i en besviken uppsyn.

Karlsson kände sig annars fräsch och drog hårt för att spräcka fältet. På det tredje varvet verkade det ha gett resultat när hon fick lucka med Ebba Andersson i ryggen. Men ner mot stadion kom de andra ifatt och på det fjärde och sista varvet tappade Karlsson tredjeplatsen på upploppet och slutade fyra.

Tour de Ski

– Jag har haft lite sämre glid och lade på för mycket fäste, tog ett felaktigt beslut. De gled ikapp luckan jag fick på tredje varvet och det var surt, säger Karlsson som tydligt visade sin besvikelse.

”I totalen spelar det ingen roll”

Kroppen och formen kändes bra och taktiken lades upp därefter.

– Jag är ju i form och kände mig stark, annars hade jag inte åkt som jag gjorde. Jag är besviken. Jag är offensiv och drar hela vägen och det sliter lite på kroppen. Men i totalen spelar det ingen roll om jag var etta eller fyra, funderar Karlsson.

Medan vinnaren Linn Svahn inte drog en meter förrän man nådde sprintdelen vid stadion försökte Karlsson förgäves spräcka fältet. Med facit i hand var det för mycket fästvalla under Karlssons skidor. 

– Jag var osäker innan start och testade nära inpå. Jag tyckte inte att jag fick det där bettet som jag ville ha, så jag lade på lite för mycket fäste. Det tog på mitt glid i dag och jag ångrar det, men det var helt mitt eget fel.

Räkna med en revanschsugen Karlsson i söndagens jaktstart över 10 km fritt. Linn Svahn går ut först och har Jessie Diggins 13 sekunder bakom och Karlsson 18. Bakom kommer troligen Rosie Brennan, 20 sekunder efter Svahn, att göra att det snabbt kommer att bli en kvartett.

Se loppet i SVT1 söndag 15.25.

KLIPP: Linn Svahn vann masstarten – spurtade hem vinsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet