Jens Burman var bäste svensk på lördagen. Foto: TT

Skön premiärhelg för Burman efter ryggoperation

Uppdaterad
Publicerad

På 15 kilometer klassiskt i den svenska premiären i Gällivare fick hemmaåkarna ge sig mot schweizaren Dario Cologna.
Jens Burman, som vann igår, körde in på en andraplats.
– Det var tufft. Det var speciellt före, det var ganska blankt och svårt att få fast skidorna bitvis, säger Burman till SVT Sport.

Daniel Richardsson visade stabil åkning och fin form på 15 kilometer klassiskt i Gällivare.

Men Dario Cologna, som var tvåa igår, visade tidigt i loppet att han skulle bli svårslagen. Han var 37 sekunder före Daniel Richardsson vid den sista mellantiden och tog en stor ledning i mål. 

Jens Burman, som vann igår, var den som skulle kunna utmana Cologna om segern. Men Burman tappade mycket mot schweizaren på slutet och fick därmed nöja sig med en andraplats med 16 sekunder upp till förstaplatsen.

– Det var tufft. Det var speciellt före, det var ganska blankt och svårt att få fast skidorna bitvis. Det blev ett ganska tekniskt lopp. Jag är nöjd, när det är så här gäller det att vara beredd på att få lite släpp, säger Jens Burman till SVT Sport.

Tungt stavbrott för Svensson

Jens Burman hade problem med ryggen förra året och har opererat ryggen. Nu tycker han att det fungerar bättre och bättre.

– Jag har mer rörlighet i höften. Tekniken sitter bättre, det går framåt men det finns mer att jobba på. Ju mer skidor man får åka så tror jag att det sitter mer och mer, säger han.

Daniel Richardsson slutade till slut trea.

En annan som visade styrka i början av loppet var Oskar Svensson som tog ledningen vid 4,3. Men ett stavbrott förstörde dagen och han var vid nästa mellantid 22 sekunder efter Cologna.

– Det var helt mitt eget fel, jag råkade trampa av staven. Det var riktigt trist. Jag var inne i världens flyt men tappade det helt, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer