”Det är angenäma problem inför VM”

Publicerad

Konkurrensen om fyra VM-platser är hårdare än någonsin i världens bästa sprintlag. Sex olika svenskor har stått i världscupfinal i sprint den här säsongen. Tre helger med sprint på världscupprogrammet återstår innan längd-VM i Seefeld.
– Fantastiska prestationer, det är angenäma problem, säger tränaren Annika Zell.

Bredden bland de svenska sprintdamerna imponerar med nio pallplatser under säsongen. Av dem fyra segrar. Stina Nilsson tre, och Jonna Sundling en. Sex olika tjejer har stått i världscupfinal.

Konkurrensen är för tillfället mördande bland svenska sprintåkare på damsidan. Det stora målet för säsongen är VM i österrikiska Seefeld i månadsskiftet februari-mars. Fyra tjejer får köra mästerskapet.

– Jag är stolt över att få vara en del av den starka laguppställningen. Jag vet inte varför vi är så bra. Jag tänker att framgång föder framgång, och att vi hela tiden har pushat varandra i sommar, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Hur ser du på konkurrensen på de tre öppna platserna bakom dig?

– Jag tycker att vi har fyra platser. Visst, jag tycker att jag har åkt bra, och jag åker gärna VM. Men jag är också ödmjuk till att det är många fler än jag som vill åka VM. Jag väntar tills laget är uttaget, säger Nilsson.

Är Stina Nilsson given att åka VM?

– Ingen är given till i dags datum, men man kan ju se på resultat, och vi ser till hela säsongen, säger damtränaren Annika Zell.

”Tror vi lyfter varandra”

Succén började i finska Ruuka i världscuppremiären med dubbelt svenskt på pallen. Maja Dahlqvist tvåa och Ida Ingemarsdotter trea, när Stina Nilsson föll i säsongsöppningen.

Helgen efter i Lillehammer såg Stina Nilsson ut att ta segern – men Jonna Sundling spurtade ner den olympiska mästarinnan på upploppet. Tour de Ski var en uppvisning i sprint av Stina Nilsson med två överlägsna segrar.

– Det är helt fantastiskt hur de har presterat som lag. Det är ett angenämt problem som vi står inför mot VM, säger damtränaren Annika Zell.

– Jag tror faktiskt bara vi lyfter varandra. Vi är ett väldigt bra gäng, och vi vet att det är hårt om platserna, säger Hanna Falk.

Laget tas ut efter SM

Hanna Falk är en av de sex svenska damer som stått i världscupfinal under säsongen, men har inte tagit någon av de nio pallplatserna. Hon vann världscuptävlingen i sprint i Dresden i fjol. Efter tävlingsuppehåll sedan Davos i december är hon nu tillbaka på favoritbanan.

– När jag sitter hemma och kollar på Tour de Ski och folk gör det bra, det gör att jag blir ännu mer skärpt och vill åka bra. Man får vara på hugget, och det tror jag alla känner. Det gör att vi får se mycket vita dräkter där framme.

Otepää i Estland är sista världscuphelgen för sprintdamerna för att övertyga förbundskaptenen Rikard Grip om att ta en av fyra VM-platser i sprint. Det finns också en extrachans.

– Vår ambition är att ta ut laget efter SM i Sundsvall. Behöver vi så har vi också Lahtis helgen efter. Hela säsongen räknas in, säger damtränaren Annika Zell.

– Jag tycker att det är sex tjejer som förtjänar att vara bland de här fyra. Vi har även tjejer utanför de här sex som bara för något år sedan lätt hade fått åka VM. Men nu är det så många som är bra samtidigt. Det är verkligen tufft, säger Stina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer