Arkivbild. Ebba Andersson. Foto: TT

Ebba Andersson avgjorde för Piteå Elit

Uppdaterad
Publicerad

Piteå Elit hade uppvisning i jakten på SM-guld.

Och Ebba Andersson kunde tidigt avgöra för Norrbottenlaget.

– Det är alltid kul att göra bra ifrån sig, jag såg framemot att få sticka ut i stafetten i Piteå Elits färger för allra första gången, säger Ebba Andersson till Expressen.

En av världens främsta skidåkare Ebba Andersson visade fortsatt fin form. I VM i Oberstdorf åkte hon hem två bronsmedaljer för Sverige.

I dagens SM-stafett lämnade hon inget åt slumpen. Andersson satte sig direkt i förarsätet.

– Det är så kul att tävla när kroppen hänger med vad huvudet vill. Jag tycker att jag absolut får ge mig själv godkänt i den debuten, säger Andersson.

Andersson kunde rycka ifrån och skapa ett utmärkt utgångsläge för Jonna Sundling när det var dags för henne.

Och när Sundling passerat 11,6 kilometer var det inte en utmanare så långt ögat kunde nå.

Svenskan som stod för en fantastisk form i Oberstdorf kunde komfortabelt åka hem guldpengen.

Norrbottenlaget var överlägsna och gick i mål på 43.19,6 nästan två minuter före Falun Borlänge.

Tajt race om silvermedaljen

Det blev dubbla medaljer för Piteå Elit – andralaget kunde efter en gedigen insats av Charlotte Kalla ta den tredje, och sista, pallplatsen.

– Det var kul att ge mig ut och försöka skapa bra utgångsläge. Det var lite ingenmansland. Men då fick jag chans att komma in i åkningen också, säger Kalla.

Men det var ett tajt race. Piteå jagade Falun Borlänge men Louise Lindström kunde dra ifrån – och trots ett tappert försök av Piteå Elit kunde Falun Borlänge ta hem silverpengen två tiondelar före Piteå Elits andralag.

– Det är jättehäftigt, att vara med i klubben och köra hem ett SM-silver tillsammans med Maja (Dahlqvist) och Moa (Olsson), säger Lindström.

Ulricehamns lag låg med bra, men hade ingen tredje åkare till start. Laget fick därmed bryta stafetten inför den tredje växlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.