Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Ebba Andersson: ”Blir ytterligare ett spänningsmoment”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson kliver in i världscupen som en av de stora favoriterna.

Utan Therese Johaug i spåren är det en ny verklighet på damsidan.

– Det blir ytterligare ett spänningsmoment nu, säger Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson visade fin form för en vecka sedan då hon tog dubbla segrar i Sverigepremiären i Bruksvallarna.

Det ger ett ökat självförtroende inför världscupspremiären i finska Ruka men är ingen garanti för snabb åkning menar hon.

– Det ger en trygghet i att jag vet att grundformen verkar vara på plats, men man är ändå inte helt säker på vad man kan förvänta sig, det handlar ändå om dagsform, säger Andersson.

”Mister den som varit favorit”

I Ruka saknas norska giganten Therese Johaug som la skidorna på hyllan efter förra säsongen. Något som kommer påverka åkarna.

– Det som framför allt ändras är att vi mister en väldigt stark konkurrent, den som varit favorit inför varje distanslopp och en som satte upp allra högsta fart från start. Det blir ytterligare ett spänningsmoment nu när Therese står vid sidan om.

Från norskt håll målas nu Ebba Andersson och Frida Karlsson upp som de nya dominanterna. Andersson tar det med ro.

– Jag känner att det är väldigt många tjejer från många olika nationer som säkerligen är sugna på att göra upp om de främsta placeringarna redan i helgen. Även om Therese saknas finns det en hel del utmaningar för en själv där ute i spåret.

Tränat med killarna

I helgen blir det 10 kilometer klassiskt under lördagen och 20 kilometer jaktstart under söndagen. Ebba Andersson har haft en bra försäsong inför den kommande säsongen, och hoppas den ska ge utdelning i spåren.

– Det enda som jag fick lov att parera var ett knä i slutet av sommaren. Jag fick justera upplägget lite grand, men inte så mycket att jag var tvungen att tumma på kvaliteten.

Att starka åkare som Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har saknats i det svenska andslaget har inte påverkat så mycket. Men några gånger har hon istället tränat med killarna.

– Jag har försökt genomföra det som jag ska göra så bra som möjligt. Vid något tillfälle har jag sökt mig mer mot killarna och den farten de håller på vissa pass. I övrigt har det varit bra sparring och en god stämning i damlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.