Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson berättar om hur hon upplevde vinsten av Jerringpriset. Foto: SVT

Ebba Anderssons stora chock efter Jerringpriset

Uppdaterad
Publicerad

I måndags tilldelades Ebba Andersson Jerringpriset.

För SVT Sport berättar längdstjärnan om reaktionerna efteråt – och vad det här priset betyder inte bara för henne utan för hela skidlandslaget.

– Det kändes lite som jag inte bara bar mig själv utan även bar hela laget och skidsporten, säger hon.

Ebba Andersson kom hem från längd-VM i Planica förra året med tre individuella medaljer (två guld, ett brons) samt ytterligare ett brons i stafetten.

Insatser som i måndags säkerligen låg som en stark grund till att det var hon och stavhoppsstjärnan Armand Duplantis (med bland annat två nya världsrekord under 2023) som gjorde upp om Jerringpriset när det bara återstod två kandidater.

– Det var otroligt. När jag satt där och det var jag och Armand (Duplantis) som var kvar så tänkte jag att det var kul så länge det varade, men nu är det bara att gratulera Armand till den här segern, säger Ebba Andersson till SVT Sport och fortsätter:

– Sedan lästes mitt namn upp och jag förstod först inte, sa de verkligen mitt namn? När det hade sjunkit in var det bara att försöka börja prata.

”Pyjamaströjan ut och in”

Via en skärm inne på Friends Arena fanns vinnaren Ebba Andersson med – som var i väg med landslaget – iklädd en lånad hoodie från en lagkamrat.

– Jag skulle tänka på att inte ha några loggor i sändning och vi som är i väg på landslagsuppdrag där det är fullmatat med loggor. Min första tanke var att vända pyjamaströjan ut och in. Men sedan fick jag låna en av mina lagkompisars hoodie.

Ebba Andersson berättar att det inte bara var en seger för henne själv, utan även för resterande delen av längdlandslaget.

– Det kändes lite som jag inte bara bar mig själv utan även bar hela laget och skidsporten, när vi haft ett så pass bra år som lag utan nomineringar. Då känns det extra fint att vara på plats och här och tilldelas det här priset när jag faktiskt är med laget och få fira det tillsammans med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.