Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson om VM-planen: ”I år är jag inte lika säker”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson är ett av Sveriges största medaljhopp vid vinterns VM i Planica. Men med två månader kvar till säsongsstart är stjärnans plan inför mästerskapet inte klar.

– I år är jag inte lika säker, säger 25-åringen till SVT Sport.

VM i Planica i februari blir Ebba Anderssons sjätte seniormästerskap, VM och OS inräknat. Vid den här tiden i fjol hade Andersson en tydlig plan för hur hon ville tävla för att vara i optimal form lagom till OS. Nu ser det annorlunda ut.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte har lagt min grundplan än för hur jag kommer vilja tävla den här säsongen, berättar Andersson.

– Jag har än så länge lagt väldigt mycket fokus på träningsmomentet, men nu när vintern närmar sig mer och mer börjar det bli aktuellt att snegla i tävlingskalendern. Vad vill jag göra för att det ska bli en så optimal väg fram mot VM som möjligt?

Inför OS i Peking var Tour de Ski en del i Anderssons mästerskapsplan. Svenskan var tvåa inför avslutningen, monsterklättringen uppför Alpe Cermis. Andersson blev tvåa även på etappen, men fick ge sig i kampen om totaltiteln – avståndet upp till totalsegraren Natalia Neprjajeva var för stort.

”I år är jag inte lika säker”

Om Andersson kör touren i år, vet hon inte än.

– Jag är lite osäker på hur jag vill göra. Jag vet att förra året när ni ställde den frågan vid den här tidpunkten då var jag väldigt säker på ”jag ska åka tour de ski, det är det jag tror på inför OS som ett steg på vägen mot det.” Men i är är jag inte lika säker, så jag kan inte riktigt ge dig ett konkret svar än. Men det är ju såklart lockande att åka Tour de Ski, men jag är inte säker på att det blir så. 

Med facit i hand, var det optimalt som du gjorde förra året? 

– Ja, där och då trodde jag verkligen på det upplägget. Och jag ångrar inte alls att jag genomförde Tour de Ski, för det blev en väldigt lyckad tour för min del. In mot OS så var det det som jag hade tro på, så jag ångrar ingenting där. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.