Ebba Andersson skrällde med silver

Uppdaterad
Publicerad

Bakom en överlägsen Charlotte Kalla skrällde Ebba Andersson, 18-årigt superlöfte från Sollefteå, med att ta silvret före hela A-landslaget.

– Det här hade jag absolut inte trott när jag vaknade i morse, säger Andersson, som är en lika bra löpare, till SVT Sport efter 10 km klassiskt.

Hon åkte kontrollerat och var i början av loppet på femte plats men avancerade allt eftersom och var sju sekunder före trean Ida Ingemarsdotter på en väldigt tung bana där de andra juniorerna föll ifrån.

– Jag visste att det skulle avgöras på andra varvet och ville ha krafter kvar. Jag gick ut hårt men ändå kontrollerat, säger Andersson om taktiken.

Hon har JVM som säsongens stora mål och tror att det går att toppa formen ännu mer dit. Andersson har stafetten och skiathlonen kvar i SM-veckan.

Det var ett imponerande lopp som ger eko i skidvärlden.

– Jag tror att det här loppet hade kunnat räcka topp 10 i världscupen. Jag skulle vilja se mer av Ebba Andersson i världscupen, säger SVT Sports expert Anders  Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.