Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson tog historisk seger i Trondheim Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Ebba Andersson vann skiathlonen efter maktdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson vann skiathlonen över 20 km i Trondheim efter att ha kört solo den avslutande fristilsdelen. Hon blev första svensk att vinna en världscuptävling i den blivande VM-orten.

– Va? Någon ska vara den första, säger Andersson förvånat till Viaplay.

Hon vinkade till publiken på upploppet och sneglade bakåt och kunde se Jessie Diggins ta andraplatsen före Heidi Weng. Andersson är regerande världsmästare i grenen.

– Jag känner mest revansch från förra helgen då vi slet. Det kändes bra att inleda helgen i Trondheim på det här sättet, säger Andersson till SVT Sport.

Andersson var offensiv under den inledande klassiska delen och vid skidbytet ledde hon och var tre sekunder före Rosie Brennan, något hon direkt drygade ut på fristilsdelen.

Jessie Diggins försökte ta upp jakten och tog in någon sekund när hon ledde klungan men Andersson svarade och drygade ut sin ledning och slapp oroa sig över en spurt på den blivande VM-arenan 2025 Granåsen.

Karlsson kom igen efter klassisk mardröm

Frida Karlsson tappade en stav i den första uppförsbacken och hade en mardrömslik klassisk del. Halvvägs var hon 31:a – 1.45 efter Andersson.

– Jag vet inte vad som hände. Remmen satt kvar vid handen och staven bara droppade, blev stum, sprang mellan spåren, och var helt slut efter den klassiska delen, säger Karlsson till SVT Sport.

Karlsson gjorde dock en utmärkt fristilsdel och åkte upp sig till 14:e plats och tappade bara fem sekunder på Andersson efter skidbytet.

– Det är någonting och ändå skönt att få med sig det, bara att vända blad, säger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.