Anderssons kritik efter kaoset: ”Riktig jävla stolpe ut”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson fick problem tidigt i Holmenkollens tremil då en stav gick av. Det tog tid innan svenskan fick tag på en ny och då hade hon redan tappat mycket tid.

– Det är riktigt jävla stolpe ut när man ändå känner att formen finns där, säger hon till SVT Sport.

Redan efter knappt tre kilometer åkte Ebba Andersson på ett stavbrott och de svenska ledarna hade svårt att få fram en ny.

– Min stav blir avsparkad i en kurva och efter det tog det tid innan jag fick en ny. Jag tappade många värdefulla sekunder och tappade tätgruppen. Den goda känslan jag hade blåste iväg i det kritiska skeendet, berättar hon efter loppet.

På tv-bilderna kunde man se Ebba Andersson åka med endast en hel stav och vinkade efter en ny. En svensk ledare stod sedan och viftade med en ny stav, men på fel sida från svenskan.

”Inte uppmärksam på mina signaler”

Andersson åkte tre, fyra minuter med en stav och från sidan hörde man henne skrika ”stav, stav”. När hon sedan fick en till stav visade nästa tidtagning, vid 5 kilometer, att hon tappat 22 sekunder på täten.

– Det var jättefrustrerande. Jag försökte signalera att jag behövde en stav men det tog lite för lång tid innan den nådde mig. Jag känner att mina chanser att göra ett bra lopp försvinner där, säger hon.

– Det handlar väl om att man kanske inte var riktigt uppmärksam på alla mina signaler, så vi får väl snacka om det efteråt.

Det var ganska tydliga signaler ändå?

– Ja, jag tycker själv det också men vi alla är ju bara människor, nu vill jag glömma det här och gå vidare.

Andersson slutade på nionde plats i loppet, en minut och 13 sekunder efter segrande Johaug.

Övriga svenska placeringar

1. Therese Johaug, Norge, 1.19,22

2. Krista Pärmäkoski, Finland, +19,4

3. Jonna Sundling, Sverige, +32,3

Övriga svenska placeringar

9. Ebba Andersson, +1.13,8

15. Charlotte Kalla, +2.31,2

18. Moa Olsson, +2.46,7

29. Lovisa Modig, +4.11,2

36. Sofia Henriksson, +5.42,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.