Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Halfvarssons krav på tränarna Foto: BILDBYRÅN

Efter kritiken – här är Calle Halfvarssons krav på tränarna: ”För dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sprinten i Drammen blev en besvikelse för Calle Halfvarsson. Efteråt riktade han kritik mot de svenska landslagstränarna. Nu utvecklar skidveteranen sitt resonemang – och kräver förändring.

– Man har ju inte med tränare för att de bara ska stå och titta och inte ge något förslag eller komma med taktiksnack när det börjar brinna, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Calle Halfvarsson blev utslagen redan i kvartsfinal i sprinten i tisdags. 34-åringen menade att det svaga resultatet delvis kunde förklaras med att tränarna inte gett tillräckligt med taktiska råd.

– Jag har tänkt på det under hela säsongen att det kanske är lite för dåligt med det. Men det var inte riktat mot någon enstaka individ, det är något vi måste bli bättre på och det är såklart ett eget ansvar från min sida också, att vi rycker upp oss lite där. Jag tror att det är en otroligt viktig faktor, säger Halfvarsson till SVT Sport.

”Likadant i ett fotbollslag”

För trots Halfvarssons rutin behöver även han stöttning från tränarna på plats, menar han.

– Jag är ju där för att tävla, annars ska jag ju vara där som tränare då och snacka taktik. Det är likadant i ett fotbollslag eller hockeylag – man har ju inte med en tränare för att de bara ska stå och titta och inte ge något förslag eller komma med taktiksnack när det börjar brinna.

Har det varit annorlunda den här säsongen, att det har varit mindre av den varan jämfört med tidigare?

– Nej, jag tycker det har varit lite för lite under många år. Sedan är det väl kanske just i år som det har börjat ”plinga” för mig.

Tränarens svar: ”Vi har en rutin”

Herrtränaren Lars Ljung var inte själv på plats under sprinten i Drammen, men menar att längdandslaget har en fungerande rutin.

Efter tävlingarna i Drammen var Calle Halfvarsson rätt kritiskt till , vad han menade, avsaknaden av taktisksnack. Hur ser det ut inför en sprinttävling, hur mycket ska ni tränare prata med åkarna kring hur de ska lägga upp loppet?

– Den rutin vi har är att ha en ganska gedigen taktikgenomgång två dagar innan och så använder vi pre-passet dagen innan tävling och går igenom de här delarna. Så vi har en rutin på det. Jag får väl ta egen kritik i det också att jag inte förberedde de tränare som kom dit med mer videomaterial och liknande saker, det hade man absolut kunnat göra bättre.

Hur kommer ni snacka nu inför helgens tävlingar?

– Vi kommer sitta med gruppen och gå igenom de tekniska och taktiska momenten som vi tror och tycker är viktiga. Sedan är det en bana som åkarna känner till väl, så jag tror att de är bra förberedda.

Halfvarsson fyra i VM-femmilen – förlorade spurtstrid mot Poromaa (5 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rafflande spurtdramat – William Poromaa säkrade första svenska herrmedaljen på VM Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.