Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oskar Svensson får bättre skidor efter succén i spåren. Foto: Bildbyrån.

Efter succén – Oskar Svensson får bättre skidor

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets världscupframgångar ökar Oskar Svenssons möjligheter att komma bättre förberedd inför nästa års OS i Peking.

Nu erbjuds han nämligen bättre skidor.

– Ju bättre jag åker, desto bättre grejor får man. Så är det, säger Svensson och avslöjar spelet om de bästa skidorna.

I vinter har Oskar Svensson gått från att vara en världscupåkare i mängden till att bli en vinnare med två individuella världscupsegrar, en andraplats samt en andraplats i stafett.

Det gör att han avancerat i sitt skidmärkes inofficiella rankning och erbjuds fler och bättre skidor.

– Överlag upplever jag att jag får bättre grejor ju bättre jag åker. Det är nästan som magi. Helt plötsligt får man ett par skidor som går betydligt bättre än alla andra tidigare skidor, säger Oskar Svensson

Han berättar att den effekten kom direkt efter sin första världscupseger i Val di Fiemme.

– De bästa skidor jag fick i år var efter segern i Val di Fiemme. Då fick jag några par skidor och ett av de paren kände Perry Olsson (Sveriges stjärnvallare) på och sa de är riktigt bra och påminde om ett par som de haft i Norge för tio år sedan. Dessa skidor har jag tävlat mest på, avslöjar Oskar Svensson.

Inte dumsnål

Han berättar om fler nya klassiska och fristilsskidor för kallföre som tilldelats honom efter framgångarna och som han tävlat mycket på.

– Något av de paren hade jag inte fått om jag inte åkt så bra, säger han.

Oskar Svensson har fortfarande ett år kvar på kontraktet med sitt skidmärke, vilket gör att han inte kan räkna med större ekonomisk ersättning inför kommande säsong. Det handlar mer om möjligheten till bättre utrustning.

– Det är lätt att bli dumsnål när det gäller ekonomisk ersättning för att köra för ett visst märke. Har man ändå inte bra grejor förlorar man sedan prispengar och bonusar. Därför är utrustningen viktigast.

Bra skidplockare

Johannes Høsflot Klæbo är den starkaste stjärnan inom det skidmärke som Oskar Svensson tillhör. Men Oskar Svensson vill inte prata om rankning utan om tillgång till utrustning.

– Nu är jag ganska högt rankad, men det gäller att vara bäst i sin viktklass. Egentligen är det ingen skillnad jämfört med mig och Klæbo i form av det stöd vi får. Men det handlar lite om vem som väljer skidor först, även om det inte är så lätt. Det är inte säkert att de som väljer först får de bästa skidorna.

Här lyfter Oskar Svensson betydelsen av samarbetet med sin personlige vallare Anders Niemi och av Rikard Andreasson, som anses vara mycket duktig att hitta och plocka rätt skidor i skidfabriken. Här har även Perry Olsson en stor betydelse genom sin erfarenhet.

– Det är ett hantverk att kunna se om det är bra eller dålig skida. Då är det bra att få hjälp av dem.

KLIPP: Maja Dahlqvist: ”Ett steg mot mer jämställdhet” (26 mars 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maja Dahlqvist säger vad hon tycker om att herrar och damer tävlar samma distans på Volkswagen Cup i Falun. Foto: Hannes Forssell/SVT

Ålder: 25 år.

Bor: Östersund.

Klubb Falun-Borlänge SK (Uppvuxen i Falun)

Övrigt: Sprintspecialist

Främsta meriter: Världscupen 2021: Två individuella världscupsegrar. Två andraplatser (en i individuellt och en i sprintstafett). OS: 2018: Femma i sprint. VM: 2021: Sexa i sprint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer