Emil Persson tog andra segern på två dagar i Ski Classics. Foto: Bildbyrån

Emil Persson mot historisk svensk seger: ”Skönt att ta ner norrmännen”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk herråkare har aldrig vunnit långloppscupen Ski Classics, men på lördag lär det bli ändring på det. 25-årige Emil Persson behöver i princip bara tag sig i mål i Årefjällsloppet för att säkra totalsegern.

– Det ska bli riktigt skönt att ta ner norrmännen från tronen, säger han till SVT Sport.

Den 25-årige svensken Emil Persson har imponerat stort i långloppscupen Ski Classics den här säsongen då han har tagit fyra segrar. I den tuffa säsongsavslutningen, 100 kilometer långa Årefjällsloppet, kan han sluta 50:e och ändå ta hem totalsegern.

Om han lyckas göra det blir han första svenska herråkare att vinna totalcupen sedan Ski Classics grundades 2011. Sedan 2012 har det enbart varit norska segrare.

– Det är på tiden, tycker jag. Det ska bli riktigt skönt att ta ner norrmännen från tronen. Det är roligt. Den är en speciell fajt vi har, säger Persson.

Är det mycket pikar mellan norrmän och svenskar?

– Det är lite pikar och kommentarer fram och tillbaka. Men det är ju med glimten i ögat, inte så på blodigt allvar.

Många av toppåkarna i Ski Classics har även fina meriter från världscupen, men Emil Persson har satsat på långlopp från början och därmed nått framgångar i rätt så ung ålder.

– Jag började med det tidigt i min karriär. Jag kanske stakade mer än vad andra gjorde och körde mer långa pass. Den grunden kanske sitter i lite och när man bara har satsat på långlopp och stakning så har det lyft ännu mer.

Årefjällsloppet, som körs imorgon lördag, blir det längsta i Ski Classics historia.

– Det viktiga blir nog att man under tävlingen är noga på att fylla på med energi hela vägen. Mycket kan hända på tio mil och det ser ut att kunna bli en tävlingstid på 5-6 timmar. Det gäller att fylla på så man inte går in i väggen.

KLIPP: Emil Persson vann i Ski Classics efter spurt (21 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.