Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Anders Blomquist tycker är det viktigaste Frida Karlsson bör tänka på. Foto: SVT/Bildbyrån

Expert Anders Blomquist om Frida Karlsson: ”Tycker att hon borde vila”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har lämnat Gällivare med ett hopp om att kunna köra världscuptävlingen till helgen trots ett positivt covidtest.

– Jag tycker att hon borde vila, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Hör SVT:s expert Anders Blomquist om hans råd till Frida Karlsson i klippet ovan.

Med tre landslagsåkare strukna på grund av positiva covidtest: William Poromaa, Jonna Sundling och Linn Svahn lämnas en dörr öppen för att världscupledande Frida Karlsson ska komma till start på lördagens 10 km fritt eftersom hon inte har några symptom.

– Det är möjligt att man kan chansa om hon inte får några symptom men min erfarenhet är att om man har förkylningsvirus i kroppen ska man vara väldigt försiktig som elitidrottare. Det kostar ofta mer än vad man kan få ut av det och det kan ge långvariga problem. Jag tycker att hon borde vila, säger Blomquist om Karlsson.

”Det är ännu värre”

William Poromaa gick en kamp mot klockan för att kunna köra Rukas världscuppremiär med hämmande ryggsmärtor där man misstänkte att det kunde vara en spricka i ett revben efter ett fall i Gällivare.

Han körde både sprint i fredags och 10 km klassiskt i lördags och 15 av 20 km i masstarten i fristil i söndags men kände inte igen sin kropp och bröt. Ett par timmar senare visade han upp ett positivt covidprov.

– Det är ännu värre och att han tävlar med corona i kroppen är inget bra, nu visste han inte om det så han hade inget val, och extremt olyckligt. Det som är bra är att han kan kurera revben och förkylning samtidigt. Det viktiga nu är att inte dra på sig några långvariga problem på grund av coronan som kan sitta i jättelänge. Där måste han verkligen vila ut det, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.