• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sveriges vallachef Petter Myhlback (till vänster) erkände att man misslyckats med skidorna i dag. Foto: Bildbyrån/SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Experten: ”Blir någon typ av systemkollaps”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev totalt svenskt fiasko i stafetten.

Efter en rejäl vallamiss blev det en blygsam sjätteplats.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Det syntes redan på Jonna Sundlings sträcka att något var fel då hennes skidor släppte allt mer.

– Det förstör rytmen, det förstör åkningen. Så klart börjar tankarna komma: ”är det något fel på skidorna”, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Och det blev ännu värre på Charlotte Kallas sträcka.

Kalla tappade rejält

– Charlotte Kalla bara släpper ut ur stadion och sedan är hon bara som ett tuggummi hela sträckan. Jag har aldrig sett något liknande, säger experten Mathias Fredriksson.

När skidorna inte funkade blir det för tungt för Kalla som tappade 1 minut och 27 sekunder.

– Hon fick inte återhämtningen. Hon fick slita i backarna något väldigt och i utförsbackarna får hon inte det hon skulle behöva för att bli lite fräsch igen. Det är klart att det blir någon typ av kollektiv systemkollaps med allt ifrån skidor till det mentala, säger Johanna Ojala.

”Ett mentalt spel”

Fredriksson håller med.

– Man får inte det här positiva flytet och man ser Norge som märker att Sverige har dåliga skidor, de blir ju positivt taggade. Det är klart att det är ett mentalt spel. Man hoppas som åkare att det ska ändras, man vill inte erkänna att man har dåliga skidor. Men det går inte att åka skidor på det där sättet.

”Något måste man ha gjort”

– Något måste man ha gjort för man kan missa lite med skidorna men här måste det vara en dundertabbe någonstans, säger Mathias Fredriksson.

Efter loppet säger Sveriges vallachef Petter Myhlback att man misslyckades med vallningen idag.

– De har levererat bra skidor hela perioden här nere. Någon gång varje vinter blir det en miss och att det skulle komma just i dag var ju onödigt och tråkigt, säger Mathias Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer