Svenska skidlandslaget och Daniel Fåhraeus Foto: Bildbyrån/TT

Fåhraeus slutar som längdchef

Uppdaterad
Publicerad

Anställd i januari förra året.

Nu slutar Daniel Fåhraeus som längdchef.

– Resan blev kanske något kortare än jag tänkt, och det är med blandade känslor ett beslut att byta jobb tas. Men jag ska vidare i livet och ta mig an en annan utmaning som ligger lite, eller förresten mycket, närmare mitt hem i Piteå, säger den avgående Daniel Fåhraeus.

Han anställdes av Svenska skidförbundet så sent som i januari 2020, och tog då över efter förbundsdirektör Ola Strömberg som hade vikarierat efter Johan Sares. Fåhraeus lämnar för att bli vd för Piteå kommunföretag.

– Vi tycker att det är tråkigt för att han har gjort ett jäkligt bra jobb. Sedan så förstår vi att duktiga människor är attraktiva och man har dem tyvärr bara är lite till låns, säger förbundsdirektör Ola Strömberg till SVT Sport.

– Det är svårt att triumfa det jobbet han fått och att det ligger på hemmaplan. Tråkigt för vår del men jag förstår att han tagit det med tanke på att det är ett stort jobb.

Ingen ersättare klar

Beskedet kommer samtidigt som landslaget ska börja ladda inför OS-säsongen. Men det är inget som oroar Strömberg.

– Landslaget hanteras till fullo av Anders Byström (landslagschef) och Peter Myhlback (vallachef) det känner vi oss trygga med. Längdchefen har inget operativt ansvar i landslagsverksamheten.

Fåhraeus lämnar landslaget först i höst. Innan dess ska man ha en ersättare klar.

– Vi kommer att se över vad det är för kriterier som vi har för att hitta en ny person till tjänsten. Och om det ska vara exakt samma tjänst eller om den ska vara något förändrad, säger Strömberg.

Stökigt i landslaget

I januari 2020 blev det klart att Daniel Fåhraeus fick jobbet som längdchef, men enligt källor till SVT Sport då var det stormigt inom förbundet och kritik riktades mot hur rekryteringen sköttes. Redan innan dess hade det stormat kring längdlandslaget efter att landslagschefen Rikard Grip enligt uppgifter fått sparken. Jonas Peterson tillsattes men fick även han lämna efter endast fyra månader på posten.

Hur ser ni på att det varit en del ruljans på de höga positionerna i landslaget?

– För ett och ett halvt – två år sedan så var det ganska många nya som kom in. Tittar man innan det så har folk suttit ganska länge. Så ser man på skidförbundet i stort så är det ingen större ruljans. Men det där går i pucklar, i bland sker det vaktombyte på flera positioner samtidigt, säger Ola Strömberg.

KLIPP: Fåhraeus: ”Alla dagar jag kan få är värdefulla” (7 februari 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.