Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kläbo vann VM-guld på femmiljen och tröstade Bolsjunov efter dramat på upploppet. Foto: Bildbyrån

Kläbo först i mål men diskades efter stavdrama

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bolsjunov hade en våldsam kamp med fyra norrmän om guldet. In på upploppet försökte Bolsjunov stänga Johannes Hösflot Kläbo, ryssens stav knäcktes – och norrmannen stormade mot guldet. En stund efter målgång diskades Kläbo och guldet gick till Emil Iversen.

– Jag håller tummarna för att jag får behålla guldet, sade Kläbo innan jurybeslutet.

Bolsjunov valde korridoren närmast läktaren och Kläbo var instängd och avstod från att staka under ett par meter för att kunna glida förbi Bolsjunov som då bara hade en stav.

– Jag väljer att gå på sidan och han försökte trycka ut mig och jag måste passera. Det är väldigt tråkigt att det blev en sådan avslutning. Jag har fått besked om att jag är världsmästare och det känns otroligt även om jag vill ha en officiell bekräftelse. Det är en pojkdröm att som sprinter kunna vinna 50 km, sade Kläbo till NRK några minuter efter målgång.

Tv-produktionen visade en febril aktivitet i juryrummet. Både Kläbo och Bolsjunov fick ge sina versioner. Juryn diskade Kläbo på grund av obstruktion.

Blomquist: ”Race incident”

Det var ett väldigt dramatiskt lopp som avgjordes under de allra sista meterna, eller snarare i juryrummet. Norge lade in en motprotest som senare avslogs.

– Det är en trist avslutningen på loppet men jag tror inte att juryn kommer att göra något. Jag ser inte att Kläbo gör något olämpligt utan att man ser det som en ”race incident”. Det är Bolsjunov som trycker till med skidan, sade SVT Sports expert Anders Blomquist innan jurybeslutet och fick medhåll av Mathias Fredriksson i Vinterstudion.

Det hade var spurtstarke Kläbos första guld i en femmil. Bolsjunov var otröstlig efteråt. Ryssen flyttades upp till silverplats medan Simen Hegstad Krüger tog brons.

Jens Burman gjorde ett starkt försök att slåss om medaljerna på den tunga femmilen som avslutade VM i Oberstdorf. Men i den sista långa uppförsbacken orkade inte svensken och slutade femma.

Sällskapsresa i två mil

Vid 23 kilometer tog 15 km-vinnaren Hans Christer Holund täten och Iivo Niskanen åkte upp bredvid och de hade ett litet snack innan de höjde farten som fram tills dess varit väldigt avvaktande. Vid 22,8 km var 36 åkare samlade inom 20 sekunder. Därefter satte Alexander Bolsjunov rejäl fart täten.

Vid 31 km splittrades klungan då vissa valde att byta skidor. Jens Burman och William Poromaa bytte och tappade 20 sekunder på täten där Bolsjunov ångade på. Det dröjde dock inte länge innan klungan var samlad igen i ett mulet Obertsdorf där det börjat regna.

Med en dryg mil kvar ledde Burman hela tävlingen med Niskanen och Johannes Hösflot Kläbo i släptåg. Ut på det sista varvet efter 43,8 km var följande åkare samlade: Emil Iversen, Kläbo, Holund, Bolsjunov, Burman och Niskanen men med två kilometer kvar tvingades svensken och finländaren släppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer