Frida Karlsson och de övriga åkarna förbjuds att tävla med en viss typ av flourvalla framöver. Foto: Bildbyrån.

Fis gör som IBU – förbjuder en del fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet gör som skidskyttet:

Förbjuder skidåkarna att tävla med en viss typ av fluorvalla nästa säsong.

Användning av skidvalla med fluor i har varit omdiskuterat under många år och på tisdagen kom beskedet att det internationella skidskytteförbundet (IBU) förbjuder en del fluorvalla i sina tävlingar från och med nästa säsong.

Samtidigt kom Internationella skidförbundet (Fis) med ett motsatt besked: att man skulle tillåta vallan även under kommande vinter.

Men nu går Fis på IBU:s linje och förbjuder en del flourvalla.

Det är typen C8 som förbjuds, medan C6 som är tillåtet enligt EU-reglementet fortfarande tillåts.

Fis skriver i ett pressmeddelande att man siktar mot ett totalt fluorförbud ”med tanke på hälsoriskerna och de miljörelaterade problem som är kopplade till flourvalla”, men än så länge är inte testapparaturen helt tillförlitlig.

Beskedet betyder att den omdiskuterade och miljöfarliga vallan inte kommer att vara tillåten att använda i till exempel världscupen och på längdtävlingarna under vinter-OS i Peking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.