Niklas Jonsson, i Internationella skidförbundets längdkommitté, svarar på Linn Svahns kritik. Foto: TT/SVT

Fis-svaret efter Linn Svahns kritik: ”Lite olika åsikter”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn är senast i raden av skidstjärnor som kritiserar vinterns tävlingsprogram.

Niklas Jonsson, som sitter med i längdkommittén i internationella skidförbundet, förstår kritiken.

Men förklarar att det inte är helt oproblematiskt.

– Ingen nation vill ju släppa sina tävlingar, säger han.

Längdstjärnorna ska i vinter ha 41 tävlingsdagar i åtta länder. Detta är ett upplägg som har kritiserats från flera håll under denna coronahöst, senast svenska Linn Svahn.

– Nu har vi ju haft ett ypperligt tillfälle att försöka förändra Fis upplägg med att vara runt på en massa olika orter under en väldigt kort tid, och det kommer ju vara stor belastning och en väldigt stor apparat för att få det att fungera, säger hon till SVT Sport.

”En stor press på åkarna”

Niklas Jonsson, som sitter med i internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté, förstår kritiken, framför allt med tanke på hur coronaläget utvecklat sig den senaste tiden.

– Det ser ju inte speciellt ljust ut just nu, om man ser till vad som har hänt den senaste tiden. Det blir ju en stor press på åkarna, och man får fråga sig: Blir alla tävlingar av? Och om de blir av, hur mycket ska man utsätta sig för som åkare, med resande till alla länder och alla tester man i så fall måste ta, säger han till SVT Sport.

– Så det skulle förvåna mig om det inte blir en diskussion om hur man ska göra under vintern.

Fanns olika alternativ

Jonsson förklarar att tävlingsprogrammet först sattes i våras, och sedan konfirmerades för en dryg månad sedan. Det fanns då ett antal olika alternativ, bland annat ett med färre tävlingsorter – likt skidskyttets världscup.

– Men man valde att gå på alternativ A då, att behålla programmet som det var. Men man ska komma ihåg att coronaläget såg bättre ut då än det gör nu, säger han.

Linn Svahn säger att de svenska åkarna framfört att de hade velat ha en ”blocklösning”, med fler tävlingar på färre orter. Fanns det fler som ville se en sådan läsning?

– Det var ju lite olika åsikter när beslutet togs. Men de som har tävlingarna vill ju genomföra dem, så det finns ju en problematik där: Visst finns det de som är för en blocklösning, men då måste man vara beredda att släppa ifrån sig tävlingar också, och ingen nation vill ju göra det.

Tror du att världscupen kommer att bli av så som den är planerad nu?

– Nej, om jag får gissa så tror jag inte det. Jag tror att det kommer att bli förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.