Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Fler svenska skidstjärnor kan bojkotta VM: ”Skulle inte kännas rätt i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet (Fis) öppnar för att låta ryska och belarusiska skidåkare få tävla internationellt igen i vinter, trots att kriget i Ukraina är långt ifrån över.

Då är flera svenska stjärnor beredda att bojkotta VM i Planica.

– Jag hoppas att vi inte behöver dra det så långt, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

Linn Svahns och Maja Dahlqvists bojkottshot av VM har fått eko i skid-Sverige. Nu kan ännu fler stjärnor bojkotta VM i Planica.

– Det är absolut ett alternativ men jag vill inte att det ska gå så långt. Det känns väldigt tråkigt allt det som händer och kriget är så mycket större än vad vi själva är. Jag hoppas att vi inte behöver dra det så långt och jag vet inte ens varför dem har frågan uppe i dagsläget när det har funkat det senaste året, säger Jonna Sundling.

Idrott och politik

De borde inte få tävla?

– Nej, jag tycker de borde hålla fast i det de sagt tidigare. Det skulle inte kännas rätt i magen att ställas mot åkarna, säger hon.

“Ryssland använder idrott som propaganda i hemlandet”

Jens Burman håller med och tror att om ryska och belarusiska skidåkare tillåts tävla, kommer flera nationer och skidåkare bojkotta VM.

– Om de nu tillåts kommer ganska många nationer bojkotta, jag hoppas det i alla fall. Att alla är enade, säger Burman.

Hur skulle det kännas att ställas mot dem på startlinjen?

– Det skulle inte kännas något bra, man vet att Ryssland använder idrott som propaganda i hemlandet. Jag tycker inte Putin och Ryssland ska ha den möjligheten att marknadsföra sig själva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet