Flugstad Östberg: ”Drar ned förväntningarna på mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Nu på fredag startar världscupen i längdskidåkning.

Det kommer att vara stort fokus på norskan Ingvild Flugstad Östberg som har missat två säsonger på grund av hälsoproblem.

– Jag drar ned förväntningarna på mig själv ganska mycket, säger hon till SVT Sport.

Ingvild Flugstad Östberg är äntligen tillbaka, mer än två och ett halvt år efter det succé-VM där hon tog fem medaljer men inget guld.

Norskan har tappat två säsonger på grund av hälsoproblem kopplade till för lågt näringsintag i förhållande till energiförbrukning. OS-säsongen står för dörren, och den tidigare stjärnan vet inte om hon är fågel eller fisk.

Stoppades från läger

Så sent som i höst har Ingvild Flugstad Östberg stoppats från två läger med landslaget, på grund av krävande hög höjd. Men nu ska i alla fall återkomsten ske, i världscupen i Ruka i norra Finland på lördag.

– Jag drar ned förväntningarna på mig själv ganska mycket. Folk runtom kanske lägger förväntningarna baserat på vad jag gjort tidigare, säger hon och fortsätter.

– Går allt bra och jag blir uttagen till OS, så har jag höga ambitioner. Då hoppas jag på medaljer, men det är en lång väg dit, konstaterar Ingvild Flugstad Östberg.

Är det viktigare hur det känns och hur du mår?

– Ja, att försöka åka riktigt bra och känna att det är roligt. Det gör ont och man får mjölksyra, men jag vill glädja mig åt det och få lust att stå på startlinjen igen, säger Ingvild Flugstad Östberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.