Martin Norrgårds besked om flourvallan. Foto: Bildbyrån

Fluorförbudet förväntas skjutas fram till nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget förbud mot fluorvalla kommande skidsäsong.

Det uppger Finlands vallachef Martin Norrgård för SVT Sport.

– Som jag tolkat det, och det är jag rätt säker på, så skjuts det fram till nästa säsong, säger han.

På fredag kommer ett beslut från Internationella skidförbundet, Fis, gällande fluorförbudet.

Där lär Fis besluta att att skjuta fram fluorförbudet till nästa säsong på grund av tidsaspekten, enligt finske vallachefen Martin Norrgård.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbud, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodarna helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT Sport.

Norrgård tror dock inte det lär bli någon brist på fluorvalla.

– Nu gäller det att använda det fluor som vinns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkarna gått för långt i den processen heller. Men jag tror att de gamla recepten finns kvar, så att vi inte behöver slå på stort och storhandla, säger han.

Hur tycker du att Fis har behandlat den här frågan?

– Normalt sett tar man inte beslut förrän man kan säkerställa dess framgång. Här hade man behövt lyssna mer på expertisen, och i det sammanhanget är det vallarna och tillverkarna, säger Martin Norrgård.

Eniga med Sverige och Norge

Norrgård är helt inne på att man ska förbjuda fluor efter den här säsongen.

– Helt klart att det där ska vi komma ifrån. Det är ett hälskoskadligt ämne, speciellt för oss på längdsidan. Vi måste kunna trygga våra anställdas arbetssäkerhet. Ur arbetshälsomässig synvinkel är det en väldigt viktig sak, säger Martin Norrgård.

Norrgård tror också att kollegorna i Sverige och Norge är inne på samma linje, och att det haft betydelse för beslutet.

– Jag tror inte vi står särskilt långt ifrån varandra, utan är på samma linje. Och jag tror också det har haft effekt att vi diskuterat över gränserna med Norge och Sverige för att det inte ska finnas möjlighet för fusk. Allt ska vara på lika villkor.

– Och som jag pratat med svenska vallarna kan jag säga med handen på hjärtat, om vi upptäcker fusk så kommer vi att säga det direkt. Vi dödar sporten direkt om det finns möjlighet att fuska.

SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ska du bry dig om fluorvalla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer