Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Förbundet om Kallas sponsor-nobb: ”Vi säljer inte åkarna”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla vägrar låta sig frontas med skidlandslagets nya sponsor Svenska Spel.

En åsikt t.f längdchefen Ola Strömberg inte har några problem med.

– Jag tror att alla som läser tidningar vet hur hon ser på den frågan, säger han till SVT Sport.

I somras tecknade skidlandslaget ett samarbete med Svenska Spel. Ett avtal som tecknades över sju år och som var värt drygt 80 miljoner kronor.

I måndags berättade landslagets medialt största stjärna Charlotte Kalla för Dagens Nyheter att företaget inte får använda henne som frontfigur då hon inte vill bli sponsrad av spelbolag.

– Jag känner mig inte beredd att sticka ut och vara en person som ska lansera något om det kommer att vara kampanjer, sa hon .

Nu ger förbundet sin syn på Charlotte Kallas inställning till deras nyinledda samarbete med speljätten.

– Vi vet ju till stor del vad våra åkare tycker och tänker. Det här avtalet ger väldigt mycket till svensk skidsport. Det är ett väldigt stort avtal. Vi ser inga problem med det, bara möjligheter faktiskt. Vi kan inte sälja enskilda åkare, de är ju privatpersoner. Vi säljer landslaget och association med landslag oavsett vem som är i landslaget egentligen. Vissa år är det någon som är med i landslaget och nästa år någon annan, så vi kan inte garantera att man får access till vissa åkare faktiskt, säger Ola Strömberg, t.f längdchef för Svenska Skidförbundet till SVT Sport.

”Vi har varit medvetna länge”

Tycker ni att det är problematiskt att landslagets medialt största stjärna inte vill frontas med er nya sponsor?

– Nej, egentligen inte. Hon ställer sig bakom att vi har den typen av sponsorer vi har och är medveten om att de behövs för att driva verksamheten. Hon är lojal med det, men sedan är det alltid upp till en individ att bestämma om de känner sig komfortabla med de sponsorer som vi har rent personligt och vara frontfigurer så.

Ni har inga problem med att hon är så tydlig med det?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Hon har varit ganska tydlig förut också hur hon ser på det. Det har vi så klart varit medvetna om ganska länge.

Var de (sponsorn) också medvetna om Charlotte Kallas åsikt innan ni ingick samarbetet?

– Jag tror att alla som läser tidningar vet hur hon ser på den frågan. Sen är vi alla medvetna om att hon är lojal mot de sponsorer vi har. Det är ingen överraskning att hon har sina åsikter, det är det inte.

Charlotte Kallas negativa inställning till spelbolag har växt fram genom åren, under tiden då hon jobbat med psykologen Thomas Nilsson, som själv arbetar med spelmissbruk.

Det är emellertid inte bara Kalla som vägrat inleda samarbeten med spelbolag. I skidskyttelandslaget har Hanna Öberg valt samma väg. Ola Strömberg berättar dock att det i dagsläget inte är någon annan än Kalla i längdlandslaget som inte vill frontas med spelbolaget.

– Nej, inte som jag är medveten om, säger han.

Arkiv: Charlotte Kalla om den röriga situationen runt landslagsorganisationen (10 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.