Ole Morten Iversen och Ragnhild Haga. Foto: Bildbyrån

Förbundet svarar: Satsar på sprintsidan

Uppdaterad
Publicerad

Ragnhild Haga är kritisk till petningen ur det norska landslaget.

Nu svarar förbundet på kritiken.

– Det är på sprintsidan vi måste satsa och därför finns inte Ragnhild med, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen till NRK.

I måndags bekräftade Ragnhild Haga själv att hon petas ur det norska landslaget till kommande säsong. 29-åringen var både besviken och kritisk till hur det norska förbundet kommit fram till beslutet.

– Det är klart att det skulle kunna ske. Men jag trodde faktiskt inte det i år. Sedan tycker jag att jag gjort goda internationella resultat efter att jag kom tillbaka efter min blodpropp, sa Ragnhild Haga till NRK.

Landslagstränaren Ole Morten Iversen försvarar beslutet. Han berättar att norska förbundet, efter analyser, kommit fram till att de vill ha in fler sprintåkare för att få balans i truppen.

Plockade bort en distansåkare

På grund av ekonomiska förutsättningar plockade dessutom landslaget bara ut elva åkare och inte tolv som Iversen velat.

– Det betyder att vi var tvungna att plocka bort en distansåkare och det blev Ragnhild. Hon är så klart besviken och håller inte med oss i våra prioriteringar. Men jag tror ändå att hon respekterar uttagningen och är motiverad till nästa säsong. Att hon har bestämt sig för att bevisa att vi gjort fel, säger Iversen till NRK.

Han medger att Haga gjorde en bra fjolårssäong och att hon har resultaten som krävs för en landslagsplats.

– Jag skulle gärna haft henne med. Resultaten har utan tvekan varit bra nog. Men nu är vi i en situation där vi har tolv namn och ett måste bort, säger han och fortsätter:

Längdchefen: Måste tänka på framtiden

– Det är på sprintsidan vi måste satsa och det är därför Ragnhild inte finns med. Vi har helt enkelt inte tillräckligt många platser i laget.

Längdchefen Espen Bjervig betonar att uttagningen följt en grundlig process.

– Vi måste också tänka på framtiden. Det betyder att vi ibland måste prioritera yngre åkare, kanske prioritera distans eller sprint, säger han.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Det är ju norskan vi jagar” (4 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.