Foto: SVT/Bildbyrån

Förslaget: Stoppa landslagsåkare från långloppsteam

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsåkare ska inte tillåtas att köra i långloppsteamens dräkter.

Det är ett förslag från skidförbundet som kan bli verklighet nästa säsong, kan SVT Sport avslöja.

– Då är det inte säkert att vi är intresserade av att ha de åkarna i vårt team, säger Team Ragde Charges teamchef Magnar Dalen till SVT Sport.

Under gångna säsong har landslagsåkare som Ebba Andersson, Gustaf Berglund, och Oskar Svensson gästspelat i olika långloppsteam i Visma Ski Classics.

Nu kan SVT Sport avslöja att ett förslag diskuteras inom skidförbundet, som ska göra det svårare för landslagsåkare att delta i långloppscupen i något team.

– Någon form av ställningstagande från oss om hur man förhåller sig i landslagsgrupper känner vi oss tvungna att göra nu.

– Vi får se vad vi kommer med, säger längdchefen Lars Öberg till SVT Sport.

Är det så att ni försöker motverka landslagsåkare att köra långlopp?

–  Nej, absolut inte, det är nog mer att, ska man åka världscup, VM eller OS så måste man fokusera på de tävlingarna för att kunna bli uttagen.

– Men jag ser inte att vi kommer i konflikt på något sätt.

Långloppschefen: “Mindre attraktivt för oss”

Magnar Dalen är teamchef i norska Team Ragde Charge, med bland annat vasaloppssegraren Andreas Nygaard i laget, menar att synen på landslagsåkare till långloppsteam kan ändras om förslaget går igenom.

– Då är det inte säkert att vi är intresserade av att ha de åkarna i vårt team.

– Det blir mindre attraktivt för oss att ha med dem om de ska åka i landslagsdräkten, det är helt klart, säger han till SVT Sport.

Gustaf Korsgren, teamchef i Team Ramudden uppskattar inte förslaget.

– Det är inte ett konstruktivt förslag, det handlar i slutändan om att de som åker skidor och tävlar, att de ska få utvecklas och glädjas i idrotten, vår uppgift som team, landslag och klubb, är att tillgodose det.

– När man jobbar med förbud blir det tvärtom, det är något som jag definitivt kan ifrågasätta, säger han till SVT Sport.

Kan införa norsk modell

Enligt Lars Öberg pågår en dialog mellan förbundet och de svenska långloppsteamen. Frågan är även på bordet och enligt längdchefen förs en dialog mellan förbundet och landslagets åkarrepresententer.

– Skulle världscupåkarna börja vilja åka långlopp så har vi tittat lite på Norge, men vi har inte bestämt oss än, men de har reglerat det i sina åkaravtal.

– De får åka långlopp om det inte konkurrerar med världscup eller så, däremot är de bundna att köra i förbundets sponsorsdräkt, och sponsorerna som norska skidförbundet har, säger Öberg.

KLIPP: Tre frågor om energibrist till Lina Korsgren (8 december 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Korsgren pratar om energibrist inom långlopps-världen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer