Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Mathias Fredriksson tycker att den avslutande backen ska vara kvar. Foto: Bildbyrån

Mathias Fredriksson om Tour de Ski-avslutningen: ”Tycker backen ska vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Frida Karlssons kollaps i Tour de Ski var reaktionerna starka i SVT Sport:s direktrapportering kring den avslutande monsterbacken – många menade att avslutningen är för tuff för åkarna.

Men SVT:s expert Mathias Fredriksson tycker att etappen ska vara kvar.

– Det vore konstigt att köra Tour de Ski utan finalbacken tycker jag.

Frida Karlsson vann Tour de Ski efter en brutal avslutning då hon gick in i väggen i den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme.

I SVT:s direktrapportering hade många läsare åsikten att backen bör slopas.

Experten Mathias Fredriksson delar inte den synen.

– Det är 17:e året man kör, det är en del av längdvärldscupen och påminner inte om något annat. Jag tycker den har sin charm och att den ska vara kvar.

Han menar att Frida Karlsson gick lite för hårt i backen och att det är omöjligt att återhämta sig när det är så brant.

– Backen är så brutal, du får ingen återhämtning. Sen vet hon att det är en seger i Tour de Ski på spel och så hade hon förmodligen en sämre dag. Hade det gällt en annan tävling hade hon inte grävt så djupt, men nu handlade det om totalsegern i touren vilket gör att hon gräver djupare.

”Gör det så speciellt”

Ebba Andersson, som avstod touren efter att ha haft covid, håller med.

– Det är med skräckblanad förtjusning man tar sig an den (backen). Det sker vid ett tillfälle varje år, och man vet att det är en distans att gå sig riktigt, ritktigt trött. Går du lite över gränsen fick ingen tid för återhämtning, och det är det som gör det så speciellt. Men lite charm också, säger hon i Vinterstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.